Dostupni linkovi

Pripreme za izbore


Političke partije, koalicije, gradjanske inicijative i nezavisni kandidati mogu početi da se prijavljuju za učešće na opštinskim i parlamentarnim izborima, odlučila je Centralna izborna komisija.

Šef Sekretarijata Centralne izborne Komisije Mazlum Baraljiu (Mazllum Baraliu), kaže da su pripreme u toku, ali i ocenjuje da će proces biti kompleksniji pošto je vreme ograničeno.

“Mi smo konstantno radili na pripremama zajedno sa partnerima kako bismo bili spremni i mislim da ćemo uspeti bez obzira što će postojati problemi sa rokovima”, kaže Baraljiu.

Šef UNMIK-a će najverovatnije početkom septembra odrediti datum za održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora, a Pregovarački tim je predložio da se izbori održe u trećoj nedelji novembra.

I dok je u toku verifikacija partija, koja će trajati do 7. septembra, nije jasno kakav će biti stav političkih predstavnika kosovskih Srba povodom izbora. Tokom parlamentranih izbora 2004. godine iz Beograda su stizali pozivi za bojkot ali i izlazak na glasanje, pa je izašao simboličan broj srpskih birača. Nakon toga je usledilo bojkotovanje rada institucija, uz simbolično predstavljanje u njima. Medjutim, danas mnogi smatraju da se upravo institucionalnim zalaganjem Srbi mogu izboriti za svoja prava.

Šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” Oliver Ivanović smatra da se Srbi, ovoga puta, trebaju jače politički angazovati.

“Isuviše je rano reći ko će i da li će Srbi izaći na izbore ali ja sam čvrsto uveren iz kontakata koje sam imao sa predstavnicima političkih partija da je interesovanje veliko i da ovoga puta bojkot sigurno ne bi uspeo. Prema tome oni koji razmišljatu o bojkotu treba da razmisle da će ovoga puta promašiti. Prema tome predlažem svima da ozbiljno razmisle o pripremama za formiranje jedne jake srpske liste, koja bi sasvim sigurno dosledno reprezentovala i srpske interese u kosovskom parlamentu”, kaže Ivanović.

Na osnovu Ustavnog okvira, u Skupštini Kosova 10 poslaničkih mesta je rezervisano za Srbe, a u Vladi dva ministarska mesta. Smatra se da će slične garancije Srbi imati i posle novih izbora.

Inače, ocenjuje se da će ovo biti veoma značajan proces pošto će se glasati i za lokalnu i centralnu vlast, a sve će se dešavati u ključnom periodu rešavanja statusa. Pregovarački tim Kosova je saopštio da će se stav o izborima razmotriti ako se oceni da njihovo održavanje može da omete proces rešavanja statusa.

Politički analitičati Ljeon Maljazogu (Leon Malazogu) kaže da odluka o izborima nije preuranjena pošto nema jasnog roka za rešenje statusa.

“Veoma je važno da se izabere kosovsko vodjstvo i dobije legitimitet. Takodje smatram da izbori neće ometati statusni proces sve dok ne ometaju rad Pregovaračkog tima”, kaže Maljazogu.
XS
SM
MD
LG