Dostupni linkovi

I dalje sporna koncesija za autoput Horgoš - Požega


Naime, ministar za infrastrukturu Velimir Ilić, čije ministarstvo je sa ovim konzorcijumom u novembru prošle godine potpisalo ugovor o izgradnji autoputa Horgoš-Požega i dalje odbija da taj dokument pruži na uvid javnosti. Nedavno, Ilić je izjavio da su prava koncesionara jača i od Ustava Srbije.

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić, kaže za RSE, da svi ugovori koji se potpisuju moraju biti u skladu sa Ustavom:

”Ministar Ilić očigledno nije čitao Ustav. Član 16 i član 194 Ustava je vrlo izričit da međunarodni ugovori moraju biti u skladu sa Ustavom, misli se na međudržavne i međunarodne ugovore gde je Srbija jedna od članica. Ako su već međudržavni ugovori - kao ugovori najvišeg ranga moraju biti obavezno u skladu sa Ustavom, tim pre što svaki drugi ugovor nižeg ranga, a to su poslovni ugovori države, moraju biti u skladu sa Ustavom.”

A, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da je Vlada na sednici održanoj pre 20-tak dana odlučila da obelodani taj dokument i da je naložila Ministarstvu za infrastrukturu da 3. avgusta, na sajtu vlade, objavi koncesioni ugovor, ali to do danas nije učinjeno. U Ilićevom ministarstvu za infrastrukturu potvrđeno da su pred Vrhovnim sudom Srbije tražili poništenje rešenja poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, koji je takođe naložio objavljivanje ugovora.

Rodoljub Šabić, jedan od retkih koji je video sporni ugovor, izjavio je da je ubeđen da najviša sudska instanca u Srbiji neće imati dilemu u vezi sa tim da je tačka ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega kojom se garantuje tajnost suprotna pravnom poretku Srbije. Šabić je, za RSE, još rekao da sa stopostotnom izvesnošću očekuje da Vrhovni sud odbaci tužbu Ministarstva za infrastrukturu protiv rešenja Poverenika za informacije u slučaju Horgoš-Požega:

”Sudija neće ulaziti u meritum odluke. On će odbaciti tužbu, a ja bih i voleo kad bi sud bio u poziciji da uđe u meritum odluke i ubeđen sam da bi najviša sudska instanca u Srbiji sasvim sigurno stala na stanovište da je nemoguće odredbama komercijalnih i pravnih poslova dezavuisati odredbe javno pravnog poretka, tako da je to nemoguće ne samo u Srbiji nego u celom svetu.”

Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je za RSE da bi ugovorom o koncesiji za autoput Horgoš-Požega trebalo da se pozabavi i javni tužilac:

”Zato što je očigledno da se u tom ugovoru o koncesiji nešto krije. Pozivanje na to da je ugovorena tajna u ugovoru važnija od Ustava svakom normalnom čoveku ukazuje na to da iza toga stoji nečasna radnja. To moje ubeđenje i ubeđenje mnogih građana Srbije je dovoljno za tužioca da po saznanju pokrene istragu o tome, da zatraži ugovor na uvid, da spovede analizu tog ugovora i da se izvesti da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka ili nema.”

Sa druge strane, koncesionari se i dalje protive objavljivanju ovog ugovora. Oni ističu da je Vlada Srbije, a ne koncesionari, stavila u ugovor odredbu o poverljivosti podataka o izgradnji autoputa.

Predstvanica koncesionara Alpine Nevenka Sindić izjavila je za RTS da iako se koncesinar protivi objavljivanju ugovora, on Vladi ne može da zabrani da to i učini:

”Praksa iz takvih međunarodnih ugovora je da nije uobičajeno da se takvi ugovori objavljuju, nikada nisu bili suočeni sa nekim takvim zahtevom.”

Srbija svakako nije jedina zemlja gde je ovakva praksa moguća. Slične stvari događale su se u mnogim tranzicijskim zemljama.

Ipak, pod pritiskom javnosti, vlasti u tim zemljama sve teže su uspevale da potroše milijarde iz džepova svojih poreskih obveznika zaštićene, navodnom, tajnošću ugovora.

Na primer, u današnjoj Hrvatskoj, ministar poput Velimira Ilića, nakon ovakvog jednog spora sa javnošću morao bi podneti ostavku, kaže za RSE Ivica Pančić, saborski zastupnik Socijaldemokratske partije u Hrvatskoj:

”U naše vrijeme, kao socijaldemokrata govorim o socijademokratskoj vladi 2000-2003. godine, nešto tako jednostavno se ne bi moglo dogoditi. Znači, u jednoj iole sređenoj demokratskj državi takvo jedno ponašanje je jednostavno nedopustivo. Takav ministar bi morao otići.”

Međutim, sudeći po izjavama Dragana Ðilasa, ministra bez portfelja u Vladi Srbije koji je zadužen za Nacionalni investicioni plan, ovaj problem mogao bi uskoro biti rešen. On je izrazio uverenje da će vlada na prvoj narednoj sednici, u punom sazivu, pronaći rešenje da ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega bude dostupan javnosti. Ðilas je rekao da je od nadležnih stručnih službi vlade dobio uveravanja da ne postoji problem da se ugovor objavi, izuzev nekih delova koji su poslovna tajna. Očekuje se da bi Vlada narednu sednicu trebalo da održi 23. avgusta, a prema Ðilasovim rečima, pitanje ugovora moglo bi da se razmatra tada ili 30. avgusta.

Ovaj Ðilasov optimizam deli i Rodoljub Šabić:

”Verujem da će javnost u skladu sa svojim legitimnim pravom saznati informacije iz ugovora o koncesiji za autoput Horgoš-Požega.”
XS
SM
MD
LG