Dostupni linkovi

Đavolja Varoš svetsko čudo prirode?


Miloš IVANOVIC

''Samo mesec dana nakon što je objavljena nominacija Đovlje Varoši za jedno od sedam svetskih čuda prirode, već imamo posete iz inostarnstva. Tako da je to nama izuzetno drag trenutak i nama već dolaze mladi iz svih krajeva sveta koji sa rancima na leđima pešače ka Đavoljoj Varoši,'' kaže Raičević.

Inače, Đavolja Varoš se sastoji od preko 200 zemljanih kula, visokih od 15 do dvadest metara, nastalih vekovnom erozijom tla, koje na svojim vrhovima imaju kamene blokove teške i po nekoliko stotina kilograma. Zbog neobičnog izgleda ovih zemljanih figura, ali i zbog mnogobrojnih legendi, kao i specifičnog zvuka koji nastaje kada vetrovi duvaju u ovoj dolini sa zemljanim figurama, ovaj prirodni fenomen je dobio naziv Đavolja Varoš. Turisti koji su posetili ovu prirodnu retkost kažu da su fascinirani ovim neobičnim lokalitetom.

''Videti ovoliki broj figura, preko 200, koje su visoko 15 do 25 metara, zemljane figure koje na svojim vrhovima drže tzv. kape teške i po sto kilograma, to fascinira. Te zemljane figure teško uništava erozija i da to traje vekovima, to je ono najupečatljiviji."

''Ja sam prosto fascinirana ovim fenomenom, ovim figurama. Čula sam da je nominovana za jedno od sedam svetskih čuda i mislim da je to fenomenalan potez i treba i dalje raditi na promociji ovog fenomena," kažu neki od turista koji su posetili Dajovlju Varoš.

Mnogobrojne narodne legende potpiruju maštu posetioca Đavolje Varoši. Pa tako prema jednoj od tih legendi ona je nastala tako što su se okamenili svatovi . Prema drugoj, nakon velike borbe između čoveka i đavola, nastale su ove figure kao svedočanstvo borbe dobra i zla. Istovremeno, turisti koji posete ovu prirodnu retkost mogu da vide i specifične potoke bogate gvožđem, koji zbog ovakvog hemijskog sastava stvaraju pravu paletu različitih boja. Da se radi o jednom od retkih čuda prirode ne samo u našoj zemlji, već i u svetu tvrdi u izjavi za naš radio direktor Turističke organizacuije opštine Kuršumlija Radovan Tanasković.

"Ima puno klisura, vodopada u svetu. Najinteresentanija je ‘Bašta bogova’ u SAD. Ali, ovakav oblik prirodnog spomenika je retkost u svetu. Teško je zamisliti da je priroda formirala nešto sa toliko specifičnosti koliko ima Đavolja Varoš," ističe Tanasković.

Nominaciju Đavolje Varoši za izbor jednog od sedam svetskih čuda prirode podržala je i Turistička organizacija Srbije, u kojoj ističu da se radi o pravom načinu da se veliki broj ljudi širom sveta upozna sa potencijalima turističke ponude Srbije. U međuvremenu, glasanjem preko interneta izabrano je sedam svetskih arhtektonskih čuda. U narednih godinu dana prikupljaće se nominacije za izbor prirodnih fenomena iz celog sveta, da bi u finalnom izboru 8 avgusta 2008. godine od 21 kandidata bilo izabrano sedam svetskih čuda prirode.
XS
SM
MD
LG