Dostupni linkovi

Sud BiH pod političkim pritiskom iz RS


Sud Bosne i Hercegovine oštro je odbacio optužbe premijera Republike Srpske, Milorada Dodika, za selektivnost optuženih i pristrasnost u svom radu. Dodikove komentare, da ni nakon godinu dana nije podnesena krivična prijava protiv Atifa Dudakovića, niti podignuta optužnica i pored brojnih dokaza, u Sudu ocjenjuju kao pokušaj političkog pritiska. Predsjednica Suda, Medžida Kreso, u saopštenju za javnost upozorila je da napadi političara i neutemeljene optužbe o pristrasnosti u pojedinim predmetima predstavljaju otvoreni pritisak na rad nezavisnih pravosudnih državnih tijela.

Istovremeno, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Branko Perić, ističe da kritikovanje rada pravosudnih institucija ne predstavlja ugrožavanje sudske nezavisnosti, ali da Dodikove konstantne optužbe izlaze iz okvira dopuštene i konstruktivne kritike:

„Visoko sudsko i tužilačko vijeće će o Dodikovim izjavama raspravljati na sljedećoj sjednici. Smatramo da su kontinuirane negativne kritike reforme pravosuđa izašle iz okvira koje podrazumijevaju dopuštenu i konstruktivnu kritiku. To je nešto što je loše po sistem sudske vlasti. Mislim da nije dobro da izvršna vlast na ovakav način kritikuje jednu drugu vlast koja treba da bude nezavisna. To može potkopavati nezavisnost pravosudnog sistema, a takođe i kredibilitet Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kao institucije koja treba da osigura standard nezavisnosti.“

Perić ističe kako sudije i tužioci ni na koji način ne odgovaraju za svoj rad međunarodnoj zajednici, kako je to naveo Dodik, nego Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koje je domaća institucija:

„Premijer bi trebao da objasni na koji to način i kako sudije odgovaraju predstavnicima međunarodne zajednice. Sudije odgovaraju Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Presude sudija se preispituju sudskim postupcima, kao što je to u svim demokratskim državama. Postoji nekoliko stepena preispitivanja i to pravilnim primjenama zakona. Potpuno je pogrešna priča da oni ne odgovaraju za svoj rad nikome. Kome treba sudija da odgovara? Ne misli valjda neko da sudija treba da odgovara premijeru i političkim partijama?! Naravno, premijer predlaže da se sudije biraju na izborima. Ne znam da li bi to predlagao da parlamentarnu većinu SDS nema u Republici Srpskoj. To je nešto što ne postoji kao standard u svijetu. Nigdje u Evropi se sudije ne biraju na izborima.“

Procesuiranje ratnih zločina oduvijek je pod političkim uticajem, kako u sudovima u Bosni i Hercegovini, tako i u Hagu, ističe predsjednik Demokratske narodne zajednice, Rifet Dolić. Kada je riječ o konkretno prozvanom predmetu penzionisanog generala Armije Bosne i Hercegovine, Atifa Dudakovića, politički uticaj dolazi sa dvije strane, smatra Dolić:

„S jedne strane podnosioci prijava za zločin vrše politički uticaj da se procesuiranje ubrza. Za to koriste sva sredstva, pa i medijska. Oni kojima i čijoj opciji pripada general Dudaković, vrše politički uticaj na sud da sud, ili oteže procesuiranje, ili da na neki način opstruira to procesuiranje. To je očigledno svakome ko čita štampu i prati sredstva informiranja. Što se mene osobno tiče, general Dudaković, na osnovu saznanja koje imam i dokaza koje imam, smatram da treba biti procesuiran i da treba skinuti misteriju sa tog slučaja. Ukoliko ima dokaza da je odgovoran za ratne zločine, treba se podići odgovornost, a ukoliko nije, treba reći da nije odgovoran.“

Iz kancelarije glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, Marinka Jurčevića, saopšteno je da nemaju komentar na optužbe iz Republike Srpske. Takođe navode da Tužilaštvo ne komentariše izjave u medijima, a posebno kada su u pitanju predmeti u fazi istrage.
XS
SM
MD
LG