Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NJUJORK/LONDON


Centralne banke širom svijeta u petak su ulile milijarde dolara u bankarski sistem u sklopu koordiniranih napora da spriječe širenje krize na kreditnim tržištima, a obećale su da će učiniti i više ako se ukaže potreba.
Ukupno je u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi injektirano više od 300 milijardi USD za 48 sati, u nastojanju da novac nastavi dalje nesmetano teći kroz globalni finansijski sistem, nadajući se da će spriječiti slom tržišta kredita koji bi mogao naškoditi ekonomijama.
Američka centralna banka Fed objavila je da će obezbjeđivati gotovinu koliko god je potrebno da bi tržišta glatko funkcionisala, što je prvo saopštenje takve vrste nakon septembra 2001. godine, kada su teroristički napadi u SAD prouzrokovali šok u američkom finansijskom sistemu.
  • 16x9 Image

    Lejla Sarić

    Diplomirani žurnalista. U novinarstvu od 1996, a u sarajevskoj redakciji RSE od 2002. kao novinar za radijski program i TV Liberty, te urednik vijesti. Od 2005. godine je urednik i web master internet stranice Radija Slobodna Evropa, a od 2016. regionalni web urednik za Balkanski servis.

XS
SM
MD
LG