Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema uvođenja vanrednog stanja u Pakistanu


Pakistan se proteklih mjeseci suočavao sa rastućim nasiljem koje je podrivalo Mušarafovu vlast. Prošlomjesečna intervencija vojske u Crvenoj Džamiji u Islamabadu, u kojoj su poginuli neki lideri muslimanskih ekstremista, pojačala je predvidjanja da bi militanti sada mogli da ojačaju i suprotstave se Mušarafu. Uvođenje vantrednog stanja za mnoge je bilo očekivano, kaže politički konsultant Rizvi Hasan-Askari. On je za Radio Slobodna Evropa rekao da je akcija u vezi sa Crvenom džamijom uticala na Mušarafovu popularnost među mnogim muslimanima:

“Incident u Crvenoj džamiji doveo je do ujedinjavanja militantnih grupa.Neke su umjerene, neke su ekstremne ali su se sve ujedinile protiv Vlade. Negativna stvar po Mušarafa je to što su donedavno pojedine grupe, čak i one najekstremnije, gajile simpatije prema predsjedniku, a sada su se sve okrenule protiv Vlade.“

Istovremeno, i američki predsjednik Džordž Buš zatražio je od pakistanskog predsjednika Perveza Mušarafa da se održe "slobodni i pravedni" izbori:

„Moj cilj je, što se scene u Pakistanu tiče, da predsjednik Mušaraf obezbijedi slobodne i poštene izbore. I to je ono o čemu smo sa njim razgovarali i ja se nadam da će tako i biti.“

Na konferenciji za štampu u Bijeloj kući, Buš je također kazao kako očekuje potpunu saradnju Pakistana u borbi protiv ekstremista. Buš je rekao da je u razgovorima Mušarafa podsjetio da Sjedinjene Američke Države i Pakistan imaju zajedničkog neprijatelja, ekstremiste, radikale koji žele da čine zlo američkom i pakistanskom društvu.

Predsjednički izbori u Pakistanu trebalo bi da budu održani nakon što prođe najmanje mjesec poslije 15. septembra. Predsjednika bira poseban izborni organ sastavljen od predstavnika Gornjeg i Donjeg doma Parlamenta, kao i predstavnika provincija. Smatra se da Mušaraf ima dovoljno glasova u tom tijelu da dobije još jedan mandat.
XS
SM
MD
LG