Dostupni linkovi

Kosovska trojka i Kontakt-grupa bez zaključaka


RSE (agencije)

Posrednička trojka u petak će se u Beogradu sastati sa predsjednikom i premijerom Srbije Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, a sastanku će prisustvovati i ministri Slobodan Samardžić i Vuk Jeremić. Posrednička trojka zatim ide u Prištinu, gdje će tokom vikenda razgovarati sa predstavnicima kosovskih Albanaca.

Uoči sastanka u Londonu, američki i evropski predstavnici u pregovaračkoj trojci, Frenk Vizner i Volfgang Išinger, rekli su da je proces koji je započet današnjim sastankom u Londonu posljednja prilika za međunarodnu zajednicu, Beograd i Prištinu da sporazumno dođu do rješenja za status Kosova. Išinger, koji je predstavnik EU u međunarodnoj pregovaračkoj trojci, rekao je da će prenijeti objema stranama da nema smisla pozivati se samo na prošlost:

"Buduće rješenje mora da se zasniva na aktuelnoj situaciji na terenu, a činjenica je da Kosovo već osam godina nije pod kontrolom i upravom Srbije. To je stvarna situacija koja mora da bude početna tačka naših razgovora."

Vizner je rekao da Ahtisarijev plan nije mrtav i dodao da je cilj da pregovori budu obavljeni u narednih 120 dana i da se na stolu generalnog sekretara UN do 10. decembra nađe izvještaj o njihovom ishodu. Treći član tima, ruski predstavnik Aleksandar Bocan Harčenko ranije je izjavio da ne vidi smisao daljeg razmatranja Ahtisarijevog prijedloga, jer nije prošao u Savjetu bezbjednosti i nije rezultat kompromisa Beograda i Prištine. Posrednička trojka Kontakt-grupe sutra, nakon sastanka u Londonu, odlazi u region, gdje će se u Beogradu sastati s predsjednikom i premijerom Srbije, a u Prištini sa takozvanim "Timom jedinstva", koji je zadužen za pregovore o statusu Kosova.

Jedan od članova tog tima, Veton Suroi, rekao je da strpljenje kosovskih Albanaca "nije neograničeno", i da bi u slučaju odlaganja odluke o statusu Kosova oni mogli da "izađu na ulice".

Zvanični Beograd smatra da je Ahtisarijev plan mrtav i da ne može bit predmet pregovora. Danas je savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić izjavio da NATO stvara svoju državu na Kosovu.
XS
SM
MD
LG