Dostupni linkovi

Ni najbolji alarmi ne pomažu


„Kada dvije polovine spojimo u jedno dobijemo drugo auto“, kaže stručnjak dobro upoznat sa različitim metodama krađe vozila. O jednoj od njih veoma rasprostranjenoj u Crnoj Gori kojoj pribjegavaju šverceri automobila, a koji iz razumljivih razloga ne želi da mu se prepozna identitet. Tehnologija spajanja metala je toliko napredovala da je teško utvrditi da su glavni dijelovi ukradenog vozila samo premontirani na stari regularni, a često havarisani automobil, objašnjava on.

A što se same krađe tiče najčešće je: „Klasično prespajanje žica i deblokada volana“.

Osim majstorskih intervencija na švercovanom vozilu naš izvor ističe i jednu veoma interesantnu administrativnu zavrzlamu: „Dvojnik“.

A to znači da se švercovanom vozilu ukucavaju broj motora i šasije istovjetni originalu, a za njega se falsifikuju identične saobraćajne isprave i registarske oznake. Vlasnik originala potom daje punomoćje vlasniku falsifikata. Sve te metode dobro su poznate crnogorskom MUP-u i policija se sve uspješnije bori sa tim problemom, kaže za naš radio portparol Uprave policije Tamara Popović:

„U posljednih nekoliko godina registrovan je broj krađa putničkih motornih vozila je u opadanju. U 2006. godini policija je evidentirala devedesetsedam ovih krivičnih djela, što je za trideset manje u odnosu na 2005. godinu. Znatno smanjenje ovih krivičnih djela je posljedica mjera koje je Uprava policije sprovela u saradnji sa policijama država u regionu i šire. Najveći broj otuđenih motornih vozila je u vlasništvu crnogorskih građana. Manji broj ovih krivičnih djela počinjen je na štetu stranih državljana i to uglavnom u toku ljetnje turističke sezone. Najviše automobila marke „Mercedes“, „Audi“, „Volksvagen Golf“ i BMW“.

Upravo je „Mercedes“ prije dvije godine nestao Bijelopoljcu Smaju Čikiću, našem saobraćajnom inženjeru, kome stručno znanje nije bilo od pomoći da zaštiti svoje vozilo od kradljivaca:

„Nestao mi je automobil u Sarajevu. Zaključan, alarm nije imao. Najbolji alarmi baš ne pomažu puno. Ujutro sam primijetio da ga nema i od tada evo već treća godina nijesam dobio ama baš nikakvu informaciju“.

RSE: Da li ste tražili kod nekih mafijaških krugova?

ČIKIĆ: Rekli su mi da treba da očekujem poziv, da će se javiti, da će kazati koliko košta otkup tog vozila. Međutim, izuzev jednog poziva na koji se nijesam javio takvih poziva nije bilo.

Naš izvor dobro upoznat sa krađom i švercom vozila vjeruje da je i Čikić kao i mnogi ostao bez automobila jer mu je vozilo zapalo za oko mafijaškoj izvidnici koja obično dežura na ulazima u grad, praćen je potom i registrovan kao lak plijen, a to uvijek radi organizovana i dobro uigrana grupa. I manje od pola minuta je lopovima potrebno da obiju bravu. Skokom na haubu kod jeftinijeg „Golf“-a ili bonsekom staklo na vratima „Opel“-a, kukom kod „Pežo“-a ili „Renault“-a i tako redom, a za one sa elektronski šifrovanom bravom postoji i instrument:

„Kada otključavaš vozilo snimim ti ploveći kod“.

Snimljeni ploveći kod koji radio signalom emituju ključevi i alarm potom se upotrijebi za elegantan način ulaska u tuđe vozilo, mada je bilo registrovanih slučajeve, to rijetko rade pojedinačni kradljivci, kaže portparol Uprave policije Tamara Popović:

„Uglavnom se radi o grupama lica striktno podijeljenim zaduženjima u okviru grupe gdje su osnovne uloge obijanje i krađa, zatim prikrivanje i sklanjanje vozila na prethodno određeno mjesto, falsifikovanje broja motora i šasije i transport do kupca. Uprava policije je ove godine registrovala i procesuirala jedan slučaj gdje su u organizovanoj grupi djelovala više lica iz više država“.

Visoko soficistiranom opremom kakvu posjeduju kriminalne grupe, uglavnom u Italiji, moguće je reprogramirati softver i na najskupljim automobilima, tvrdi i naš dobro izverziran izvor. Nešto je teže nautralisati zaštitni kod kojeg je satelitski moguće locirati vozilo. Međunarodna policijska saradnja učinila je da sve manje važi ona duhovita ponuda bogatoj klijenteli koja glasi: „Dođite na ljetovanje u Crnu Goru, vaš automobil je već tamo“. Policijski uspjeh u posljednje vrijeme potvrđuje i portparol Uprave policije Tamara Popović:

„Uprava policije je po pitanju suzbijanja i sprečavanja krivičnih djela krađe automobila ostvarila dobre rezultate“.
XS
SM
MD
LG