Dostupni linkovi

Neslaganje po pitanju Irana


Američki predsjednik Džodrž Buš ocijenio je kako je neophodno da se nastavi s izolacijom Irana i dao do znanja da se ne slaže s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem za kojeg je Teheran "pomoć i rješenje". Američka vlada optužuje Iran da finansira terorizam, naoružava pobunjenike u Iraku i u Afganistanu i pokušava da proizvede atomsku bombu, kazao je Buš:

“Bio bih vrlo oprezan da li je iranski uticaj u Afganistanu pozitivan. Na Irancima je da to pokažu nama i afganistanskoj Vladi”.

Buš je ponovio da će Vlada SAD nastaviti da radi na izolaciji iranske vlade, ocjenjujući da Iran ima destabilizirajući uticaj bilo gdje da se nalaze.

Buš i Karzai su ocijenili da je Afganistan napredovao od svrgavanja talibanskog režima 2001. godine. Istovremeno, Karzai se zahvalio Sjedinjenim Državama za pomoć u proteklih pet godina, koja je, kako je rekao, smanjila smrtnost novorođenčadi i djece:

“Afganistan danas, uz svu pomoć koju ste nam osigurali vi i drugi saveznici, u stanju je očuvati najmanje 50.000 života i 85.000 djece mlađe od pet godina.”

Buš i Karzai su se dotakli i pitanja civilnih žrtava rata u Afganistanu. Od početka godine više od 600 civila je ubijeno tokom nasilja, a polovina žrtava su bili kolateralna šteta međunarodnih snaga, što je drama koja uništava Karzaijev kredibilitet. Oba lidera su insistirala na borbi protiv korupcije i trgovine drogom, dok se ove godine očekuje nova rekordna proizvodnja u regijama na jugu Afganistana koje kontrolišu talibani i koji finansiraju jedan dio svojih aktivnosti iz ove trgovine. Afganistanski predsjednik je rekao da talibanski pobunjenici i dalje predstavljaju problem za Afganistan, ali da nisu prijetnja afganistanskim vlastima i institucijama.
XS
SM
MD
LG