Dostupni linkovi

U porastu deportacije i ekstradicije


RSE (agencije)

Načelnik Kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija izjavio je za agenciju Srna da su jedinice Granične policije BiH u prvom polugodištu ove godine evidentirale čak 619 državljana BiH, koji su po raznim osnovama deportovani u BiH iz zapadnoevropskih i drugih zemalja, što je 16 osoba više nego u istom periodu prošle godine. On je pojasnio da su najčešći razlozi za deportaciju bili nezakonit boravak i rad u trećim zemljama, teški oblici krivičnih djela poput ubistava, silovanja, krađe, pljačke i prevare, zatim krivičnih djela u vezi sa opojnim drogama. Državljani BiH deportovani su iz 21 zemlje, a najveći broj ih je iz Hrvatske 275, Njemačke 89, Francuske 50, Švedske 28, Švicarske 32, Holandije 23, Austrije 27, Belgije 14, SAD 17 i 64 iz ostalih zemalja.

Iz BiH su u prvom polugodištu deportovana 166 strana državljanina, što je u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine povećanje za čak 125 osoba ili 404 posto. Razlozi za deportaciju ovih lica bila su ilegalan boravak u BiH (75 odsto), krivična djela u vezi s opojnim drogama (0,60 odsto) i ostali razlozi u procentu od 24,09 odsto, koji se odnose na 40 stranaca. Strani državljani imali su državljanstvo osam zemalja: Albanije 82, Srbije 54, Turske osam, Srbije sa UNMIK-om 11, Hrvatske četiri, Makedonije pet, te Irana i Bugarske po jedan.

Govoreći o ekstradiciji u BiH, Samardžija je rekao da su 34 državljanina BiH ekstradirana iz 13 zemalja, gdje su lišena slobode po raspisanim međunarodnim potjernicamam (Interpol), odnosno potragama sudova u BiH zbog počinjenih krivičnih djela. U odnosu na prošlu godinu, kada je u BiH ekstradirano 22 državljaninan BiH, ovo predstavlja povećanje od 54,54 posto. Ekstradicije državljana BiH izvršene su: iz Srbije i Hrvatske po pet, Austrije osam, Slovenije, Bugarske, Švedske i Švicarske po dva, Njemačke četiri, te po jedna iz SAD, Holandije, Italije, Makedonije i Mađarske.

U istom periodu 11 stranih državljana ekstradirano je iz BiH u osam zemalja, što je učinjeno u skladu sa raspisanim potjernicama, odnosno po zahtjevima sudova matičnih zemalja. U istom periodu prošle godine zabilježena su samo dva slučaja ekstradicije staranaca iz BiH. Strani državljani ekstradirani su u Srbiju - i to tri osobe, u Austriju dvije osobe, a Holandiju, Hrvatsku. Italiju, Crnu Goru, Francusku i Njemačku po jedna osoba.
XS
SM
MD
LG