Dostupni linkovi

TREBINJE


Požari su izuzetno aktivni i na bh. granici prema Hrvatskoj. Nekoliko je aktivnih požara na području Trebinja koje će danas posjetiti visoki predstavnik za BIH Miroslav Lajčak. Lajčak će u Trebinju razgovarati s načelnikom ove općine Dobroslavom Ćukom, predsjednikom Skupštine općine Trebinje Nikolom Sekulovićem, načelnicima općina istočne Hercegovine (Berkovići, Ljubinje, Gacko i Nevesinje), te komandirom Vatrogasne jedinice Trebinje Mirkom Milojevićem.

FOČA
Ambasador SAD u BiH Daglas Meklhejni danas će posjetiti Foču, gdje će razgovarati s čelnicima ove općine i posjetiti povratnike u naselju Donje Polje. Meklhejni će najaviti nekoliko novih inicijativa usmjerenih na poboljšanje turističke ponude na području Foče. Projekat konkurentnosti klastera - podrška Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) - usredotočena je na dva turistička proizvoda u području Foče, rafting i Nacionalni park Sutjeska. Nove inicijative podrazumijevaju tehničku pomoć, te promociju parka Sutjeska pred predstavnicima velikih svjetskih medija specijaliziranih za turizam, uključujući i National Geographic.

VAŠINGTON
Američki predsjednik Džordž Buš rekao je da je uvjeren da bi sa dobrim obavještajnim podacima američke i pakistanske vlasti mogle uhvatiti vođe Al- Kaide u Pakistanu. Buš nije želio direktno odgovoriti na pitanje da li bi sačekao dozvolu pakistanskog predsjednika Perveza Mušarafa prije nego što bi američkim snagama naredio da djeluju na osnovu proverenih podataka o lokacijama terorističkih vođa u Pakistanu.

JERIHOM
Ehud Olmert je postao prvi izraelski premijer koji je posjetio palestinske teritorije od izbijanja sukoba u tom području, prije sedam godina. Olmert se, uz jako osiguranje, u Jerihonu sastao sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom, sa kojim je razgovarao o osnivanju palestinske države. Četiri ključna pitanja budućeg mirovnog sporazuma su konačne granice palestinske države, podjela Jerusalima, uklanjanje naselja jevrejskih doseljenika i sudbina palestinskih izbjeglica.
XS
SM
MD
LG