Dostupni linkovi

Zbog čega su saslušavani novinari "Vijesti"?


Gost je novinar podgoričkog dnevnika "Vijesti", Nedjeljko Rudović, koga je policija u četvrtak saslušala povodom istrage o tome, ko je "Vijestima" dostavio informacije iz dva povjerljiva izvještaja Agencije za nacionalnu bezbjednost. Rudović smatra da je cijela priča probni balon Agencije, koja nastoji da o svojim aktivnostima još restriktivnije izvještava članove Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore.

Predrag TOMOVIĆ

RSE: Koji je događaj ove sedmice na Vas ostavio najupečatljiviji utisak i zašto?

RUDOVIĆ: Za mene lično to je sigurno događaj koji se desio u četvrtak, kada sam po prvi put u svojoj novinarskoj karijeri morao ići u policiju da dajem izjavu povodom izvještaja Agencije za nacionalnu bezbjednost, koji su objavljeni u dnevnom listu "Vijesti". Što se mene lično tiče, svakako da je to događaj broj jedan jer pokazuje nekoliko stvari. Jedna od njih je da su državni organi, prije svega Tužilaštvo, izgleda počeli da rade svoj posao i to vrlo brižljivo, a druga je da su možda počeli da obraćaju pažnju na neke stvari, zanemarujući one o kojima priča cijela Crna Gora i za koje cijela Crna Gora traži rješenje. Govorim o nekim visoko rangiranim aferama, otkrivenim i neotkrivenim.

RSE: Čini se da je ta istraga Tužilaštva i policije već u nekoj vrsti pat poziciji, budući da su gotovo svi članovi Odbora za bezbjednost, koje inače štiti poslanički imunitet, najavili da neće ni ići na razgovor ako to policija zatraži, a zatim i zbog toga što ste se Vi i kolega Žugić, kada su vas saslušavali, pozvali na novinarsku etiku i odbili da otkrijete svoj izvor ili izvore. Kada su Vijesti dobile informacije iz dva izvještaja Agencije za nacionalnu bezbjednost, šta je presudilo da objavite njihov sadržaj?

RUDOVIĆ: Bio sam u situaciji da se upoznam sa tim izvještajima i odlučio sam da vidim šta je Agencija za nacionalnu bezbjednost utvrdila kao najveću opasnost za Crnu Goru i bezbjednost Crne Gore u ovom trenutku. Kada sam se informisao o svemu, razgovarao sam sa svojim urednikom. Obzirom da tamo nije bilo nikakvih konkretnih detalja, čije bi objavljivanje moglo da ugrozi posao snaga bezbjednosti u Crnoj Gori, odlučili smo da to objavimo jer smo smatrali da je u interesu javnosti da zna šta Agencija za nacionalnu bezbjednost misli da je pitanje stabilnosti Crne Gore, a što se možda može i potvrditi, tako da je interes javnosti da bude o svemu obavještena. Smatramo da ni na koji način nismo ugrozili posao koji radi policija i Agencija. Da je tamo pisalo da je taj i taj trenutno pod mjerama tajnog nadzora zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Crne Gore, mi to sigurno ne bi smo objavili.

RSE: Kako komentarišete postupak policije da prvo sasluša novinare, dakle vas koji ste dobili informacije iz izvještaja, a ne da razgovara sa članovima Odbora koji su prvi pročitali sadržaj tih povjerljivih dokumenata i od kojih je moguće neko medijima dostavio informacije?

RUDOVIĆ: Policija je možda procijenila da će od novinara odmah dobiti informaciju šta se desilo i kako je to procurilo u javnost. Očigledno su imali pogrešnu pretpostavku, a kolega Žugić i ja nismo ni pomislili da otkrijemo izvor za informacije koje smo objavili. Što se tiče poslanika, nisam siguran da će doći do saslušanja. Ipak bi bilo malo neobično. Svi oni su rekli da neće pristati na razgovor sa inspektorima policije. Vidjećemo šta će se desiti i koliko će ovaj slučaj biti sproveden i istražen do kraja. Moj neki osjećaj mi govori da je ovo samo probni balon. Možda će Agencija za nacionalnu bezbjednost mnogo restriktivnije davati informacije Odboru za bezbjednost sa namjerom da tu svoju autonomiju u radu, koju oni smatraju da treba da imaju, što više sačuva. Mislim da će se sve završiti na saslušanjima mene i kolege Žugića.

RSE: Da li ste cijeli slučaj doživjeli kao pritisak na Vas kao novinara, kao pritisak na profesiju?

RUDOVIĆ: Naravno da se to može doživjeti i kao pritisak na novinarsku profesiju jer sada treba da budem mnogo obazriviji kada razgovaram preko telefona ili kada treba da dođem do neke povjerljive informacije. Opravdano sumnjam da, ako sam bio saslušavan, da je možda neko odlučio i da uvede neke druge mjere. Naravno da ovo jeste pritisak, ali isto tako naravno da se neću time pokolebati.
XS
SM
MD
LG