Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iz ugla kosovskih Srba


Ahtisarijev plan, suprotstavljeni ciljevi, oročavanje pregovora, su samo neke tačke koje će dovesti do zatezanja u novom pregovaračkom procesu, smatraju predstavnici kosovskih Srba.

Dragiša Krstović, član “Srpske liste za KiM”, kaže da će zbog suprotstavljenih stavova Prištine i Beograda te Zapada i Rusije po pitanju statusa Kosova, i novi pregovori biti puni problema:

“Ne verujem da će se ići daleko od onoga što je Ahtisari dao u svom paketu i zbog toga nisam baš siguran da će novi pregovori ići tako glatko i da će već na samom početku pokazati da li ćemo imati uspešan kraj. Zapravo ja sam popriličan pesimista i mislim da će možda već na početku ili posle pošto pregovori budu odmakli, na ovaj ili onaj način doći do nekog zatezanja i da ćemo opet imati problem.”

Predstavniči Srpskog nacionalnog veća, SNV, očekuju da Kontakt grupa odredi jasne principe, da ne odredjuje rokove i da postepeno, tokom pregovora predje na statusno pitanje.
Dragan Velić iz SNV:

“Očekujemo da obe strane te principe daju i da ponude neke stvari oko kojih bi moglo da se krene, tu pre svega mislim na rešavanja prvo tehničkih pitanja, kao lakših pitanja a zatim i druga prema onom statusnom pitanju kao prema težem delu zadatka koji će očekivati pregovarački tim i posredničku grupu.”

Dragan Velić ocenjuje da samo definisanjem okvira, pregovori mogu imati pozitivnu dinamiku.

“Imali smo prilike da vidimo pregovore u Beču kada je Ahtisari unapred zacrtao nezavisno Kosovo, što samo po sebi nije moglo dati rezultate. Znači očekujemo da to tako ne bude.”

Medjutim, mnogi izražavaju uverenje da neće doći do značajnih odstupanja od stavova koje su strane odredile kao strateške ciljeve. Krstović objašnjava zbog čega pregovori neće ići glatko.

“SAD i EU neće tek tako jednostavno bez nekih čvrstih razloga odustati od onoga što je do sada učinjeno odnosno odustati od onoga što je gospodin Ahtiasri predložio u svom paketu.”

Novi pregovori izmedju Prištine i Beograda će trajati 120 dana, nakon što je generalni sekretar UN Ban Ki Mun, odredio 10. decembar kao rok kada Kontrakt grupa treba da preda izveštaj o rezultatima pregovora. Ovakvo odredjivanje rokova izaziva različite reakcije, pošto jedni kažu da se rokovima ne postiže kvalitet, a drugi pak ističu da se ne može večno pregovarati.

Srpsko nacionalno veće se protivi postavljanju rokova. Velić kaze da pregovori treba da traju onoliko koliko je potrebno da bi se postiglo kompromisno rešenje.

“Očekujemo da budu pregovori istinski, da traju odredjeni vremenski period koji bi rezultirao obostrano prihvatljivim rešenjima jer samo takvo rešenje će biti i održivo.”

Medjutim, prema oceni Krstovića, odugovlačenje rešenja nikome ne odgovara.

“Bez obzira što se jedna strana zalaže da se pregovori ne oročavaju, ja mislim da ipak mora da se zna da se jednoga dana potraži rešenje i da je to jedan razuman rok decembar mesec. Ako se do tada ne nadje rešenje onda ja se pitam dali se uopšte može naći.”
XS
SM
MD
LG