Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prodaja kuća, razmena optužbi


Ljudmila CVETKOVIC, Jasmina ŠCEKIC

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Dušan Proroković kaže za naš program da je u severnoj Kosovskoj Mitrovici reč o kupoprodajama između pojedinaca i da tu ne vidi povod ni za reagovanje kosovskog premijera ni za medije i javnost:

“Nekada su ti kupoprodajni ugovori potpisivani pod prisilom - da ne podsećam šta se dešavalo u ranijim godinama - nekada se kupoprodajni ugovori potpisuju i u iznudici, kao što se danas radi pogotovu na centralnom delu KiM. U svim tim sredinama prodavci su obično Srbi a kupci Albanci. Znam za nekoliko primera da su Srbi kupovali imovinu od Albanaca u severnom delu Mitrovice i ne vidim uopšte da je to nekakav povod za jednu ovakvu reakciju Čekua. To je trgovina koja se obavlja između fizičih lica, ne vidim kako vlada može da utiče na to, da to spreči ili podstiče.“

Kupoprodajama imovine na severu Kosova bave se pojedinci, kaže Rajko Đinović iz Zajednice prognanih Srba i poručuje kosovskom premijeru da bi mogao da se pozabavi ozbiljnijim problemom – uzurpacijom srpske imovine. Pitali smo ga i da li među raseljenim Srbima postoji raspoloženje da kupuju kuće Albanaca u severnoj Kosovskoj Mitrovici:

“Nije mi poznato da među raseljenim postoji takvo raspoloženje. Oni bi se rađe vratili u svoje kuće, koliko znam – naročito se bavim tim metohijskim delom – tamo je kud i kamo najteže prići srpskoj imovini a ne izvršiti kupoprodajne ugovore sa Albancima, dok Srbi još uvek žive, za ovo doba nepodnošljivim uslovima, u kolektivnim smeštajima, bez vode, grejanja... Mogla bi se poslati poruka gospodinu Čekuu da vrati prognane Srbe sa Kosova.”

U Vladi Srbije reagovanje kosovskog premijera objašnjavaju nervozom Albanaca uoči nastavka pregovora o statusu Kosova. Dušan Proroković, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo:

“Mislim da traže probleme i tamo gde ih nema, da svoj diplomatski politički poraz, koji su preživeli u proteklih 6 meseci, pokušavaju da opravdaju ovakvim glupostima i ovakvim podmetačinama kojima tu jednostavno nema mesta. Sa druge strane u toku je predizborna kampanja na KiM, plašim se da će po dobrom starom običaju albanske političke partije manje govoriti o svojim ciljevima i programima a više širiti antisrpsku histeriju.”

A u Kosovskoj Mitrovici...

Premijer Kosova Agim Čeku, pozvao je Albance iz severnog dela Kosovske Mitrovice da ne prodaju svoje kuće i imanja, tvrdeći da imovinu Albanaca kupuje Vlada Srbije.

Od sunarodnika u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde većinu stanovništva čine Srbi, Čeku je zatražio još malo strpljenja i samosvesti do rešenja statusa.

Čeku je u apelu Albancima naveo da ne postoji zakonska osnova po kojoj bi Vlada Kosova mogla da spreči prodaju njihovih poseda, niti da se meša u kupoprodajne odnose, preneli su prištinski elektronski mediji.

Međutim, načelnik kosovskomitrovačkog okruga Momir Kasalović tvrdi da Vlada Srbije ne kupuje nikakva imanja Albanaca i ako se nešto kupuje, to rade građani pojedinci:

„Ono što ja mogu pouzdano da izjavim, to je da Vlada Srbije ne kupuje nikakva imanja od Albanaca. Ako se išta kupuje, to kupuju građani u nekoj slobodnoj trgovini. Gospodin Čeku je jednostavno nerealan kada vodi brigu o svojim sunarodnicima i potencira samo taj problem u severnom delu Mitrovice, a ako se pouzdano zna da su Srbi u selu Svinjare, u zadnjih godinu i nešto dana, prodali ogromnu količinu svojih parcela, nekretnina i tako dalje. Međutim, vjerovatno ga to, nažalost, ne zabrinjava.“

Predstavnik Albanaca iz naselja Bošnjačka Mahala u severnoj Kosovskoj Mitrovici Adem Mripa kaže da je poslednjih meseci intenzivirana prodaja kuća u Bošnjačkoj Mahali čiji su vlasnici Albanci:

„Dok s jedne strane Srbi slobodno grade u Bošnjačkoj Mahali, s druge strane ne dozvoljavaju izgradnju albanskih zapaljenih kuća, ne dozvoljavaju obnavljanje kuća koje su izgorile za vrijeme rata, dakle ne dozvoljavaju povratak ranijih žitelja Bošnjačke Mahale. Ja mislim da to nije normalno. Treba da prevaziđemo prošlost i da gledamo u budućnost. Ja ne osuđujem narod, osuđujem pojedince i osuđujem kriminalce. Želio bih da ovo bude opet ona Mitrovica od ranije, multietnička, gde su svi imali ista prava.“

Prema njegovim rečima, razlozi za prodaju su pre svega dobra ponuda, ali i strah pojedinaca koji se osećaju ugroženo:

„Prodaju imovinu ovdje i kupuju je u južnom delu. Ova sredina je siromašna. Prodaju kuće i stanove za male pare i misle da su na dobitku, a ja mislim da smo svi na gubitku. Neki se ne osećaju sigurnima. Ima provokacija. Evo pre nedelju dana je pretučen jedan Albanac. Meni je pre godinu dana u kuću ubačena bomba. Namera im je bila da me proteraju, ali ja nemam nameru da napustim ovo mesto. I ako ostanem jedini Albanac u severnom delu, ja ću tu da živim.“
XS
SM
MD
LG