Dostupni linkovi

Kolaps mosta u Minneapolisu


Pri rušenju segmenta mosta u rijeci su završili automobili, autobusi i ljudi, tone betona i deformisanog željeza, a u toku je akcija spašavanja, izvjestila je TV mreža Fox News.

Dr. Joseph Clinton, šef hitne službe u Medicinskom centru okruga Hennepin, kazao je kako među ozlijeđenima ima šest osoba u kritičnom stanju. U prvim informacijama američkih elektronskih medija navodi se kako gradske vlasti ne spominju mogućnost sabotaže, odnosno terorističkog napada.

Načelnik vatrogasne službe Džim Klek kaže da je 60 osoba prebačeno u bolnicu nakon što su izvučeni iz vozila koja su se, nakon rušenja mosta, survala na zemlju ili u rijeku.

“Znamo da je najmanje 50 vozila, vjerovatno i više od toga, bilo na mostu u trenutku rušenja. Prebacili smo preko 60 ljudi u obližnje bolnice. Očekujemo da će taj broj biti i veći.”

Most na autocesti srušio se između dva stupa, prelomivši se na nekoliko dijelova. Spasilačke službe tragaju u rijeci za eventualnim preživjelim. Jedan školski autobus izbjegao je pad mosta, ali je voz koji je bio na šinama ispod mosta prepolovljen. Osam kilometara Misisipija sa obje strane srušenog mosta je zatvoreno za saobraćaj. Most, sagradjen 1967.godine, na kojem je u toku bila rekonstrukcija, dio je jednog od mnogih puteva koji povezuje razne krajeve Sjedinjenih Američkih Država. To je dio rute sjever-jug od Kanade do Mexika i prolazi kroz Mineapolis, Kanzas Siti, Oklahoma Siti i Dalas.
XS
SM
MD
LG