Dostupni linkovi

Očekivanja od novog posrednika Išingera


Želimir BOJOVIC, Anamari REPIC

Imenovanje Volfganga Išingera za predstavnika EU u pregovorima o Kosovu dočekano je u Srbiji uglavnom pozitivno.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je da je Srbiji najviše stalo da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija potvrdi predlog Kontakt grupe za pregovore Beograda i Prištine o statusu Kosova.

Samardžić je u izjavama za beogradske medije rekao da je izbor nemačkog diplomate Volfganga Išingera nešto što samo po sebi ne bi trebalo komentarisati i dodao da je izbor predstavnika trojke EU, SAD i Rusije najlakši posao. Samardžić je istakao da će novi pregovori o budućem statusu Kosova potrajati.

Prema njegovim rečima, postoji niz tema oko kojih bi Kontakt grupa trebalo da postigne saglasnost kao što su format pregovora, metodologija ili trajanje pregovora i dodao da 'Srbija spokojno očekuje da se postignu dogovori oko svih važnih stvari u okviru Kontakt grupe.'

Za Dušana Janjića, direktora Foruma za etničke odnose, imenovanje Išingera, jasno pokazuje da se EU veoma ozbiljno sprema za nastavak razgovora o Kosovu. Od svih pominjanih kandidata ovo je najbolji izbor, kazao je Janjić za RSE:

”Jer se zapravo radi o jednom diplomati koji je od prisutan početka raspada jugoslovenske krize. Bio je vrlo aktivan u Bosni, pogotovo oko Dejtona, i naravno poznat je po svojim inicijativama prema Kosovu gde je zajedno radio sa tadašnjim francuskim diplomatom Vedrenom. Sve u svemu, jedan diplomata od karijere, koji je prošao sve u diplomatiji. U evropskim zemljama se kaže da kad prođete Vašington, gde je on bio, da ste bili na poslednjem mestu. Blizak je po idejama tadašnjem prvom sazivu Klintonove administracije, ali ima dovoljno profesionalnog iskustva da bi se objektivizovao. Znači, ne spada u diplomate koji imaju ambiciju da budu generalni sekretari, da dobiju Nobelove nagrade i s tog stanovišta sigurno može da izdrži dug proces.”

Dušan Janjić ističe da je izbor nemačkog diplomate signal da će se prihvatiti predlog Nemačke da jedan od metoda razgovora bude, kako kaže, trojka:

”Naravno, ne isključujem još jednu mogućnost, s obzirom na njegovo imenovanje, a to je da se u jednom momentu pripremi i zakaže konferencija. Očigledno da u EU imaju ideju da ako se do toga ne dođe kroz konsultacije sazovu jednu konferenciju na kojoj bi pokušli da dogovore status. Kad kažem dogovaranje statusa, mislim da Išinger spada u diplomate koji je sposoban da rukovodi i onom konferencijom na kojoj bi Beograd konačno pokazao taj svoj famozni plan B, odnosno ideje o podeli."

Goran Bogdanović, član srpskog pregovaračkog tima za Kosovo, izjavio je za RSE, da je ohrabren izborom Vofganga Išingera jer je on, kako kaže, dobar poznavalac prilika na Balkanu. Mi očekujemo da ovi pregovori budu, zaista, drugačiji od pregovora koji su do sada vođeni, ističe Bogdanović:

”Mi najviše očekujemo od predstavnika EU da učini sve da ti pregovori budu pravi pregovori, da se ne ide sa nametnutim rešenjem, da se pokuša sve kako bi se došlo do kompromisa, da ni jedna strana u tom procesu ne sme da bude favorizovana, da se prihvate sve primedbe, sugestije i predlozi obe strane. Ne smatram da samo srpska strana treba da ima pravo na nešto, a da albanska nema. Pre svega, od njega očekujemo da za svog mandata, koji mu je poveren od strane EU, učini sve da sve strane u tom procesu budu zadovoljne. Mi što se tiče predstavnika EU nikada nismo imali problema, razumemo da je i EU stalo da se ovaj problem reši na obostrano prihvatljiv način.”

Priština veruje da će ubrzati proces

Uloga nemačkog diplomate Volfganga Išingera u pregovaračkom procesu treba da doprinese da EU i Sjedinjene Američke Države ubrzaju proces rešavanja budućeg statusa Kosova, izjavio je za naš radio savetnik premijera Kosova Arben Cirezi. Cirezi kaže da je Išingerovo poznavanje situacije na terenu važno za statusni proces.

“Imenovanje Išingera kao posrednika EU na pregovorima je dobra vest zbog toga što Išinger dosta poznaje situaciju ne samo na Kosovu, nego i uopšte prilike na Balkanu. Ipak će ovaj proces zavisiti od šireg ambijenta i od organizacija kao što su EU i Kontakt grupa. Međutim, mi očekujemo da će prisustvo u ovom procesu gospodina Išingera i Frenka Viznera doprineti da se ovaj proces završi tako da obe strane i Kosovo i Srbija mogu nastaviti svoj život na miru.”

Predstavnici srpske zajednice očekuju da Išinger kao iskusan diplomata doprinese statusnom procesu. Šef Srpske liste za KiM, Oliver Ivanović očekuje da Išinger zauzme odmereniji stav.

“Išinger je iskusan diplomata i predstavlja najuticajniju zemlju u EU, sasvim je sigurno da će njegov stav biti mnogo odmereniji i izbalansiraniji nego što je stav Ahtisarija koji je u suštini predstavljao samog sebe. On predstavlja tako moćnu i uticajnu državu sa vrlo tradicionalnim pogledom na državu i na pravo. Mislim da imamo malo povoljniji odnos, na ovaj način uz vrlo konstruktivan i principijelan stav Rusije mislim da će se neznatno promeniti odnos snaga i to bi moglo da ublaži čvrst, ali i radikalan stav SAD.”
XS
SM
MD
LG