Dostupni linkovi

Filmski svet bez Bergmana


Bojana MATIĆ

Lokalni mediji u Švedskoj javili su da je danas u 89. godini života umro poznati švedski režiser i dramaturg Ingmar Bergman u svojoj kući na ostrvu Faro. Tamo se povukao 2003. godine, kada je odlučio da prestane da se bavi režijom.

“To je neverovatan gubitak ne samo za Švedsku, već za ceo svet,” rekla je Astrid Sotenberg Viding, predsednica Udruženja Ingmara Bergmana.

U svojim filmovima Bergman se bavio psihološkim temama kao što su, na primer, tenzije između parova i porodični odnosi, ali i motivima smrtnosti, usamljenosti i sudbine. Za 60 godina, koliko se otprilike bavio ovim poslom, snimio je preko 40 filmova, a iz filmskog života se povukao 2003. godine.

Bergman je poznat po klasicima kao što su Krici i šaputanja, Divlje jagode i Sedmi pečat. Bio je nominovan za mnoštvo nagrada, osvojio je nagradu Zlatni medved na festivalu u Berlinu, a tri puta je bio dobitnik Oskara za najbolji strani film za filmove Devičanski izvor, Kao u ogledalu i Fani i Aleksander.

Bergman je uglavnom sam pisao scenarije za svoje filmove. Njegovi raniji filmovi su snimani ili na osnovu njegovih pozorišnih tekstova ili ih je pisao u saradnji sa drugim autorima. Izjavio je da je u svojim kasnijim ostvarenjima, kada je njegova karijera napredovala, dozvoljavao glumcima da improvizuju njegove dijaloge, a za poslednjih nekoliko filmova je samo napisao ideje za scenu, dok su glumci određivali formu dijaloga.

Svoj prvi film Kriza snimio je 1946. za koji je napisao i scenario, ali je kao režiser međunarodno priznat tek 1956. godine, kada je njegov film Osmesi letnje noći prikazan na filmskom festivalu u Kanu. Njegovo poslednje ostvarenje je porodična drama Saraband snimljena 2003. godine.

Bergman je ohrabrivao mlade režisere da ne režiraju nijedan film, ukoliko nema “poruku”, a mnogi poznati režiseri uključujući Vudi Alena, Roberta Altmana i Andreja Tarkovskog su priznali da je imao značajan uticaj na njihov rad.

Za najbolja svoja dela Bergman je smatrao filmove Zimsko svetlo, Krici i šaputanja i Persona, a u intervjuu koji je dao švedskoj televiziji 2004. izjavio je da ga sopstveni filmovi čine depresivnim i da više ne može da ih gleda.

Ingmar Bergman se ženio 5 puta, a jedna od supruga je bila glumica Liv Ulman, majka književnice Lin Ulman. Imao je ukupno devetoro dece koju je priznao, a u braku je bio samo sa dve majke svoje dece.

Bergman je sam o sebi rekao: "Boem u životu, pedantan u radu. Živeo sam veoma skromno, ženio se često, ali u stvari se svog privatnog života ni ne sećam. Mogu da ga sastavim prema svojim filmovima i režiji svojih predstava. Ne znam kada su mi se rodila deca – tu negde između filmova. Oni su uvek sastavni deo mog razmišljanja, mojih osećaja, nesigurnosti, snova, čežnji. Ponekad se probude iz moje prošlosti, a ponekad iz mog sadašnjeg života.”

Još uvek se ne zna tačan datum sahrane ovog svetski poznatog režisera, ali prema izveštajima švedskih medija prisustvovaće joj samo bliski prijatelji i porodica.
XS
SM
MD
LG