Dostupni linkovi

Crnogorske ustavne dileme


Poslanik DPS-a, Božidar Vuksanović, komentariše inicijativu za ujedinjenje opozicije koja traži da novi crnogorski Ustav bude donesen u Skupštini, a ne na referendumu i kako DPS reaguje na prijedlog Narodne stranke da pitanja jezika, crkve, simbola, zarad kompromisa, budu izostavljena iz Ustava i uređena posebnim zakonima.

Predrag TOMOVIĆ

RSE: Koji je po Vama događaj u Crnoj Gori obilježio sedmicu i zbog čega?

VUKSANOVIĆ: U zadnjem, dužem periodu, događaj koji je vrlo značajan za Crnu Goru, koji je aktuelan, a koji je očigledno finaliziran u ovoj nedjelji jer ga očekujemo kao završni prijedlog, je završetak rada Ustavnog odbora i prosljeđivanje prijedloga Ustava Parlamentu. Istovremeno sa tim uslijedilo je i okupljanje opozicije sa inicijativom da se Ustav usvoji u Parlamentu.

RSE: Prijedlog za dogovor o jedinstvenom nastupu opozicije za donošenje Ustava u Skupštini prihvatile su gotovo sve opozicione partije. Predstavnici opozicije su najavili da će početkom sedmice usuglasiti minimum demokratskih principa i zahtijeva sa kojima će ići pred Ustavni odbor. Šta očekujete u DPS-u, kakvi bi mogli biti ti zahtjevi u odnosu na one koji su manje-više poznati javnosti?

VUKSANOVIĆ: Mislim da ta inicijativa opozicije malo zakašnjava. Trebala je ranije da uslijedi. Već godinu i pol dana zbog, po meni, sporednih stvari, koje se potenciraju kao prioritetne, odlaže se donošenje prijedloga Ustava. Već godinu i pol dana od sticanja državnosti, sticanja samostalnosti države Crne Gore i obnavljanja njene državnosti, dolazimo u situaciju da imamo naknadnu pamet o određenim problemima o kojima treba da se dogovorimo i donesemo ih u Parlamentu. Mislim da je to sve knjiženje nekih jeftinih političkih poena i da to nije dobro za opšti ambijent. Svi ti prijedlozi bili su bazirani od određenih političkih partija na neke stvari koje su morale mnogo brže da se dogovore – da li je to jezik, crkva, himna, simboli i tako dalaje. Bojim se da se tim pitanjima skrenula pažnja sa osnovnih načela koji treba da budu stubovi jedne ustavne regulative.

RSE: Lider Narodne stranke, Predrag Popović, predložio je da ta pitanja budu izostavljena iz Ustava i da budu uređena posebnim zakonima koji bi bili usvojeni po ustavnoj proceduri. Da li je to tačka mogućeg kompromisa, kako unutar opozicije, tako i između opozicije i vladajuće koalicije, kada je Ustav u pitanju?

VUKSANOVIĆ: Kompromisi su dobra stvar, ali oni nisu predmet isključivosti da nečega nema u Ustavu, što je norma koja mora da postoji u svakom Ustavu. Mi bi smo bili iznimka u svijetu da u Ustavu nemamo definiciju kojim jezikom govorimo, da nemamo definiciju koji su nam simboli, da nemamo definiciju oko mnogih stvari koje su suštinske.

RSE: Evidentno je da ćemo biti mnogo bliži referendumskom izjašnjavanju o najvišem pravnom aktu. Iz opozicije kažu da će u slučaju jednostranog referenduma svu odgovornost ponijeti vladajuća koalicija. Kako komentarišete takve glasove?

VUKSANOVIĆ: Ne vidim da je to jednostranost. Izvolite da radimo zajedno u interesu građanske države. To treba opozicija da shvati. Ukoliko se budu favorizovale određene teme koje urušavaju sistem nezavisne Crne Gore, onda je referendum jedino rješenje. Ako ne možemo da se dogovorimo, onda je referendum jedino rješenje. Zašto bi on bio jednostran? Daje se prilika građanima da se izjasne o tom problemu. Da smo čekali određene stvari i određene inicijative opozicije, koja je govorila da nije vrijeme 21. maja da se raspisuje referendum jer još nisu sazrjeli uslovi, mi bi smo vjerovatno čekali u nekom ćošku kao 27. izborna jedinica u nekoj drugoj državi. Mi imamo svoje stavove i imamo svoju odgovornost za sve ono što radimo i tu ćemo odgovarati pred građanima, koji će dati svoj stav na izborima ili referendumu.

RSE: Osim što ste poslanik, vi ste direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, gdje su donedavno bili navijači koji su pravili nerede uoči utakmice Budućnost - Hajduk. Kakav je bio njihov tretman dok su bili u Zavodu?

VUKSANOVIĆ: Njihov tretman je bio kao i tretman svakog pritvorenog lica, na razini zakonskih odredbi, propisa i standarda koji tretiraju tu materiju. Ne može se desiti da bilo koji od pritvorenih lica bude tretiran na drugi način nego po standardima i zakonskim regulativama. Sve to je proteklo u najboljem mogućem redu i u komunikaciji na relaciji nadležni sud i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, koja je sprovođena na najvišem mogućem nivou. Boravak tih lica u Zavodu nije vezan, niti za nacionalnu pripadnost, niti za vjersku, niti partijsku, niti političku pripadnost. Njihov boravak u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija je vezan za određene radnje koje su činili i gdje su postojale indicije da su napravljeni određeni neredi koji imaju konotaciju krivičnog djela. Kada je prošla potreba da budu u Zavodu, po nalogu Suda su otpušteni iz Zavoda za izvršenja krivičnih sankcija, a u narednom periodu će, u redovnom postupku, sudovi donijeti presudu o njihovim postupcima koji su vršili tih dana i zbog kojih su privedeni.
XS
SM
MD
LG