Dostupni linkovi

Oštećen autobus kod Leposavića


Snažna eksplozija kod Leposavića, koja se dogodila u petak, a u kojoj je meta bio autobus sa albanskim putnicima, istražuje se kao teroristički akt, odlučilo je javno tužilaštvo u Mitrovici.

Portparol Kosovske policijske službe, Veton Eljsani kaže da Antiterorističke jedinice vode intenzivnu istragu.

“Ovaj napad se istražuje kao terorističko delo zbog načina na koji je izveden, mogućih šteta i posledica. Tako je na osnovu mogućih motiva ovog napada tužilac odlučio da se radi o terorističkom napadu i u skladu s tim vodiće se istraga”, kaže Eljsani.

U snažnoj eksploziji na putu izmedju sela Košutovo, Bistrica i Ceranja, oštećen je autobus koji je prevozio kosovske Albance, ali nije bilo povredjenih. Do eksplozije je došlo kada je autobus naišao na konopac čije je potezanje aktiviralo granatu.

Autobus je prevozio 10 Albanaca, koji su putovali na relaziji Leposavić-Ceranja. Nekoliko hiljada kosovskih Albanaca živi u tri sela na severu Kosova, gde je većinsko srpsko stanovnistvo. Policija kaže da još uvek nema osumnjičenih a na severu Kosova pojačane su mere sigurnosti.

“Kosovska policijska služba, policija UNMIK-a i KFOR uveli su dodatne patrole”, kaže Eljsani.

Bezbednosni zvaničnici ocenjuju da ovaj incident ne sme uticati na opštu situaciju na Kosovu. Politički predstavnici su zatražili od KFORa da poveća svoje prisustvo na severu Kosova. Ističe se da zbog krhkog bezbednosnog stanja i frustracija kod gradjana zbog odugovlačenja procesa rešavanja statusa, i manji incident može dovesti do eskalacije stanja.
XS
SM
MD
LG