Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Đelić upozorava na - srčani udar


Energični potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić upozorio je parlamentarce da su upravo oni srce evropskih integracija, zbog velikog broja zakona u skladu sa Evropskom unijom, čije je ubrzano donošenje neophodno:

“Dragi prijatelji, ako nastavimo ovako doživećemo srčani udar.“

No, može li taj srčani udar osim neažurnosti poslanika da izazove upravo jedna od odredbi koju su parlamentarci izglasali skupštinskom Rezolucijom o Kosovu. A prema kojoj bi Vlada trebalo da preduzme mere prema zemljama koje bi jednostrano priznale eventualnu nezavisnost Kosova. Da li bi u slučaju najoštrijeg reagovanja poput, prekida ili zaoštravanja diplomatskih osnosa Srbije sa nekom od članica EU, među kojima ima zemalja koje se zalažu za nezavisnost Kosova, njen put ka dobijanju statusa zemlje kandidata do kraja 2008. bio ugrožen.

Simeon Pubulić iz Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i nekadašnji diplomata ne vidi u ovom trenutku da bi skupštinska rezolucija mogla da dovede do problema na putu evropskih integracija:

“Ne može država koja je rekla – Kosovo je deo našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta – da sada kaže – E sada, prema onima koji priznaju, nećemo uraditi ništa. To ide jedno s drugim. Ali, šta će se dogoditi kad se to stvarno dogodi, ako se dogodi?! To je jako teško proricati, zato ja ne bih, u ovom trenutku, oko toga dizao neku paniku. Prosto sam ubeđen da je većina u Evropi, ako ne baš svi, zaista za to da Srbija uđe u EU.”

Osim ove odredbe u skupštinskom dokumentu Beograd vodi i oštru retoriku sa zemljama koje se zalažu za nezavisnost Kosova, kao što to čini premijer i njegovo okruženje sa Vašingtonom. A upavo su zemlje članice EU sarađivale sa Vašingtonom na izradi do sada nekoliko nacrta rezolucije o Kosovu. Stoga, je srpski šef diplomatije kao jedan od prvih zadataka svoje posete Vašingtonu naveo upravo promenu atmosfere i tonaliteta u komunikaciji:

“Sada se otvara novi proces i sada ponovo treba razgovarati. Izuzetno je važno da možemo da razgovaramo sa SAD, da možemo da imamo jednu kvalitetnu komunikaciju na visokom nivou.”

Beograd najjačeg saveznika za svoju politiku o Kosovu nalazi u Rusiji. Ipak, u tom oslanjanju Srbije na Rusiju nekadašnji diplomata Simeon Pobulić ne vidi pravljenje nekog novog savezništva, objašnjavajući da se saveznici traže tamo gde se mogu dobiti:

“To je jedna nužda koja se tako događa kao što se događa, koja nema neku posebnu perspektivu. Na kraju krajeva, Sarkozi se pogodio sa Putinom oko 25% od najvećeg nalazišta gasa na svetu. Ne verujem da će to proći bez političkih posledica. Ni u Uniji ne postoji neki ne samo jedinstven stav, nego neki naročito neprijateljski stav prema Rusiji.”

No, funkcioner Pakta stabilnosti i nekadašnji šef srpske diplomatije Goran Svilanović ide i korak dalje i kaže da u okolnostima kada nema politiku o Kosovu Evropska unija gubi pravo da zaustavi pregovore sa Srbijom:

“Onda ne može Kosovom da uslovljava pridruživanje Srbije EU. Da ima politiku onda bi mogla da kaže - vi se ne ponašate u skladu sa politikom, vi nas profesionalno ometate. A pošto nema politiku iza koje stoji 27 onda nema pravo da pregovarački proces u Srbiji uslovi poštovanjem te politike. S kojim pravom, koja je to politika? Kojih 27 stoji iza te politike? Nikad nema 27. Dokle god nema 27, EU dovodi sebe u ćorsokak u kojem više nema prava da kaže da Srbija ne ispunjava.... Šta ne ispunjava? Do juče je EU govorila da stoji iza Ahtisarija, sad su se povukli.”
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG