Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priština se priprema za tranzicionu fazu


Vlada Kosova radi na predlozima zakona čije je usvajanje neophodno za tranzicioni period, koji treba da nastupi pošto se donese odluka o konačnom statusu Kosova.

Pošto u SBUN nije postignut dogovor sa Rusijom oko usvajanja rezolucije o Kosovu, tim pitanjem će se baviti Kontakt grupa. Kada se postigne rešenje predviđeno je da prestane misija Ujedinjenih nacija, a da se nadležnosti prenesu na kosovske institucije, kako ne bi nastao zakonski vakuum. Koordinator vlade za tranziciju Avni Afiri kaže da su zakoni u različitim fazama pripreme:

“Devetnaest zakona se priprema, neki su već prošli Vladu, neki su u završnoj fazi, te se iz ministarstava moraju prebaciti u kabinet premijera, a zatim da se o njima izjasni Vlada, pa onda Skupština,” kaže Arifi.

Među zakonima koji su u izradi su oni o izborima, o oblasti unutrašnjih poslova, sigurnosti, prava zajednica. Ovi zakoni se uglavnom odnose na oblasti koje su u nadležnosti UNMIK-a. Takođe, za gotovo sve predloge zakona koji su predviđeni planom Martija Ahtisarija do sada bila je zadužena administracija UN.

Istovremeno, potrebno je promeniti i sve zakone u kojima se spominju UNMIK i specijalni predstavnik UN za Kosovo. Arifi je izjavio da su radne grupe za tranziciju pripremile dokument o tome kakve korake su do sada institucije preduzele.

“To su osetljiva pitanja. Zakoni koji se budu usvojili u Skupštini Kosova moraju biti u skladu sa međunarodnim standardima,” kaže Arifi.

Iako još uvek nisu poznati detalji nastavka pregovaračkog procesa između Prištine i Beograda, institucije Kosova se pripremaju za period posle statusa. Na osnovu Sveobuhvatnog plana Martija Ahtisarija, koji je podržala kosovska Skupština, u tranzicionom periodu potrebno je usvojiti zakone o izborima, samoupravi, opštinskim razgraničenjima, te izmene Poslovnika o radu Parlamenta sa posebnim osvrtom na prava i interese predstavnika manjinskih zajednica.

Prethodno je Pregovarački tim Kosova doneo odluku da se u periodu od 120 dana posle odluke o statusu usvoji novi ustav, izborni zakon i državni simboli, u skladu sa Ahtisarijevim planom.
XS
SM
MD
LG