Dostupni linkovi

Priština se priprema za tranzicionu fazu


Vlada Kosova radi na predlozima zakona čije je usvajanje neophodno za tranzicioni period, koji treba da nastupi pošto se donese odluka o konačnom statusu Kosova.

Pošto u SBUN nije postignut dogovor sa Rusijom oko usvajanja rezolucije o Kosovu, tim pitanjem će se baviti Kontakt grupa. Kada se postigne rešenje predviđeno je da prestane misija Ujedinjenih nacija, a da se nadležnosti prenesu na kosovske institucije, kako ne bi nastao zakonski vakuum. Koordinator vlade za tranziciju Avni Afiri kaže da su zakoni u različitim fazama pripreme:

“Devetnaest zakona se priprema, neki su već prošli Vladu, neki su u završnoj fazi, te se iz ministarstava moraju prebaciti u kabinet premijera, a zatim da se o njima izjasni Vlada, pa onda Skupština,” kaže Arifi.

Među zakonima koji su u izradi su oni o izborima, o oblasti unutrašnjih poslova, sigurnosti, prava zajednica. Ovi zakoni se uglavnom odnose na oblasti koje su u nadležnosti UNMIK-a. Takođe, za gotovo sve predloge zakona koji su predviđeni planom Martija Ahtisarija do sada bila je zadužena administracija UN.

Istovremeno, potrebno je promeniti i sve zakone u kojima se spominju UNMIK i specijalni predstavnik UN za Kosovo. Arifi je izjavio da su radne grupe za tranziciju pripremile dokument o tome kakve korake su do sada institucije preduzele.

“To su osetljiva pitanja. Zakoni koji se budu usvojili u Skupštini Kosova moraju biti u skladu sa međunarodnim standardima,” kaže Arifi.

Iako još uvek nisu poznati detalji nastavka pregovaračkog procesa između Prištine i Beograda, institucije Kosova se pripremaju za period posle statusa. Na osnovu Sveobuhvatnog plana Martija Ahtisarija, koji je podržala kosovska Skupština, u tranzicionom periodu potrebno je usvojiti zakone o izborima, samoupravi, opštinskim razgraničenjima, te izmene Poslovnika o radu Parlamenta sa posebnim osvrtom na prava i interese predstavnika manjinskih zajednica.

Prethodno je Pregovarački tim Kosova doneo odluku da se u periodu od 120 dana posle odluke o statusu usvoji novi ustav, izborni zakon i državni simboli, u skladu sa Ahtisarijevim planom.
XS
SM
MD
LG