Dostupni linkovi

Vanredna vijest

"Bože pravde" ne može ni bez teksta


„U ovom trenutku, vizavi naše odluke, himna ne postoji. Ona će se, kada bude postojala i bude predstavljala sva tri konstitutivna naroda, izvoditi na način predviđen zakonom. A privatno, pri slavama, pri događajima, gdje ljudi imaju svoje osjećaje, niko ne može zabraniti da neko pjeva himnu ’Bože pravde’, da je neko i zasvira.“

Zovko je naveo kako je Narodna skupština pokušala da usvoji himnu koju je već osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, bez obzira što je to sada himna bez teksta i što je umjesto naziva ’Bože pravde’ navedeno kako je to kompozicija Davorina Jenjka iz 1872. godine, komponavana za pozorišni komad ’Markova sablja’:

„Stav je Suda da je pitanje ko je komponavao himnu bez značaja. Tokom vremena, tradicijom, kulturnim nasljeđem, istorijskim događajima, ona je uvijek predstavljala himnu srpskog naroda. Dakle, odluka je da je ova himna samo izvođenjem muzikom, pošto jasno asocira na himnu ’Bože pravde’, diskriminirajuća u odnosu na ostala dva naroda.“

Odluka je donesena na zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske, koji smatraju da izmjene ustavnog Zakona o zastavi, himni i grbu, koji se odnosi na himnu, vrijeđaju vitalni nacionalni interes kada je u pitanju njegovanje kulture, tradicije i identiteta bošnjačkog i drugih konstitutivnih naroda.
  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG