Dostupni linkovi

BANJA LUKA


Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske donijelo je danas odluku da je himnom Republike Srpske koja je melodija "Bože pravde" bez teksta, povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog bošnjačkog naroda. Ovom odlukom Ustavnog suda faktički RS nema više himnu.

DEN HAAG
Danas se navršava 12 godina od kada je Tribunal u Hagu podigao optužnice protiv najtraženijih haških optuženika bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića.
Prvu optužnicu protiv njih Tribunal u Hagu podigao je 25. srpnja (jula) 1995.g. za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Četiri mjeseca kasnije podignuta je optužnica za zločine u Srebrenici, koja Karadžića i Mladića tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti.

ZAGREB
General Vladimir Zagorec bit će izručen Hrvatskoj, odlučeno je danas na novom ročištu pred austrijskim Zemaljskim sudom. Danas bi trebao biti poznat sadržaj DVD-a koje je Zagorec predao austrijskom sudu. Zagorčevi odvjetnici tvrdili su da se u Hrvatskoj vodi politički motiviran proces protiv nekadašnjeg generala koji se koji se sumnjiči za zloporabe položaja i otuđivanja milijuna dolara. Zagorec se na odluku Zemaljskog suda može žaliti sudu višeg stupnja, tako da će cijeli proces najvjerojatnije potrajati još nekoliko mjeseci. Austrijski mediji napominju da bi zbog odluke o izručenju mogao zatražiti i azil u Austriji.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG