Dostupni linkovi

SAD podrška Kosovu, ali ne jednostranoj odluci


"Sad su vrlo jasno rekle da pitanje treba biti riješeno što prije," izjavio je nakon sastanka kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.

On je dodao kako je Washington zajamčio Kosovu da će nakon 120 dana dodatnih pregovora s Beogradom, o čemu su se dogodili SAD i zemlje EU, te zemlje ubrzo krenuti s priznavanjem neovisnosti Kosova, bez obzira na protivljenje drugih zemalja, uključujući Rusiju:

"Možemo vidjeti da su SAD vrlo ozbiljne oko tih 120 dana angažiranja i to je dobro jamstvo. Jasno je da će nezavisnost biti rezultat na kraju tog razdoblja angažiranja i da je nezavisnost neizbježna," rekao je Seidiu.

Kosovski premijer Agim Čeku potvrdio je nakon sastanka kako su dobili američka jamstva da će nakon novih 120 dana pregovora s Beogradom, Kosovo dobiti neovisnost.

"Sada predstoji razdoblje angažiranja od 120 dana. Dobili smo jamstva da će status Kosova biti riješen, a rezultat tog procesa je neovisnost Kosova," rekao je Čeku.

Uoči razgovora državne tajnice s kosovskim izaslanstvom glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack, kazao je kako Rice na sastanku planira "naglasiti činjenicu da nitko neće biti na dobitku ako pokuša skratiti diplomatski proces koji je u tijeku."

Glasnogovornik kosovskog izaslanstva Skender Hyseni, izjavio je kako su kosovski čelnici dali jamstva da neće samostalno proglašavati neovisnost, bez koordinacije s SAD i europskim partnerima.

"Kosovsko izaslanstvo je još jednom zajamčilo SAD kako ostaju bliski partneri i SAD i EU u dovođenju do zaključenja procesa neovisnosti. Kosovo ustvari nikada nije reklo da će proglasiti neovisnost jednostrano bez konzultacija s našim ključnim partnerima u međunarodnoj zajednici," rekao je Hyseni.

Visoki dužnosnik Bushove administracije koji je sudjelovao na sastanku izjavio je za Reuters, kako su kosovski čelnici "dali do znanja da se intenzitet njihove želje za neovisnošcu nije i neće promijeniti, ali da neće ići na svoju ruku. Surađivat će sa SAD i Europom." On je kazao kako ih je Rice pozvala na strpljenje, ali i naglasila predanost SAD neovisnosti Kosova. "Govorila je o potrebi da svi mi to učinimo zajedno, da radimo zajedno," dodao je taj dužnosnik tražeći da ostane neimenovan.

Kosovski premijer Čeku izjavio je kako 28. studenoga, koji je ranije najavio kao datum proglašenja neovisnosti "nije toliko bitan", već je "najbitnije da će nakon tih 120 dana Kosovo biti nezavisno".
U kosovskom izaslanstvu u posjetu Washingtonu su i predsjednik parlamenta Kole Berisha, te čelnici oporbe Veton Suroi i Hashim Thaci. Oni su se sastali i sa Stevenom Hadleyem, savjetnikom za nacionalnu sigurnost predsjednika Georgea W. Busha.

Iz sastava kosovskog izaslanstva se saznaje kako bi novi krug pregovora Prištine i Beograda mogao početi već kroz desetak dana, te da bi se oni održavali na jednom mjestu poput onih ranijih koji su 13 mjeseci vodeni u Beču, već uz posrednike po metodi "leteće diplomacije", a na njihovom kraju bila bi održana međunarodna konferencija.

U srijedu bi se u Beču trebala sastati Kontaktna skupina za Kosovo, pod čijim bi se okriljem trebalo nastaviti s rješavanjem statusa pokrajine, nakon što je Rusija prošloga tjedna prijetnjom veta blokirala američko-europski nacrt rezolucije o nadziranoj neovisnosti Kosova u Vijeću sigurnosti u UN.
XS
SM
MD
LG