Dostupni linkovi

JERUZALEM


Toni Bler na početku prve posjete Bliskom istoku u funkciji međunarodnog izaslanika sastao se sa izraelskim liderima, koji su obećali da će pokušati da obnove blokirani mirovni proces sa Palestincima. Bler se nada da će uspjeti uspješno okončati mirovne napore koji traju već 60 godina, od kada je Britanija predala palestinske teritorije Jevrejima i Arapima, koji se za njih još bore. Analitičari su prokomentirali da je Bler krenuo u "nemoguću misiju" u ime međunarodnog kavrteta za Bliski istok, koji čine SAD, EU, Rusija i UN.

SOFIJA
Medicinske sestre i ljekar, osuđeni u Libiji na doživotni zatvor, oslobođeni su rano jutros, a njihov povratak u Bugarsku se očekuje oko 10 sati, saopćilo je bugarsko ministarstvo vanjskih poslova nakon polijetanja njihovog aviona sa
aerodroma u Tripoliju. Iz Jelisejske palate u Parizu također je potvrđen odlazak iz Libije pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog ljekara, koji je u međuvremenu dobio bugarsko državljanstvo, nakon osam godina provedenih u zatvoru zbog optužbi da su inficirali virusom side više od 460 libijske djece u jednoj bolnici u Bengaziju. Medicinski radnici su tokom prvom suđenja bili osuđeni na smrtnu kaznu, ali im je 17. jula kazna preinačena u doživotni zatvor, nakon što su porodice zaražene djece pristale da budu obeštećene u iznosu od po jedan milion dolara.
XS
SM
MD
LG