Dostupni linkovi

Kosovska delegacija danas u Vašingtonu


Očekuje se da kosovska delegacija, u kojoj su predsednik Fatmir Sejdiu, predsednik Skupštine Kolj Beriša, premijer Agim Čeku i lideri opozicije Hašim Taći i Veton Suroi i koordinator radnih grupa Ljerim Šalja, insistira na tri pitanja.

Prvo, Priština će zatražiti utvrđivanje vremenskog okvira u kojima će se status Kosova rešiti, uz insistiranje na predlogu da se do kraja ove godine okonča taj proces.

Drugo, zalagaće se da predlog međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija postane zakonodavna osnova za izradu ustavno pravnih rešenja na Kosovu, što indirektno podrazumeva da će osnov za status Kosova biti predlog Ahtisarija.

Kosovska strana najavljuje da će i u slučaju jednostranog proglašavanja nezavisnosti plan i preporuke Ahtisarija biti osnov za uređenje buduće države Kosovo.

Treći zahtev će biti nastavak partnerstva sa međunarodnom zajednicom, ili kako predstavnici Pregovaračke ekipe Kosova kažu, zapadnim saveznicima i SAD-om.

Takođe se najavljuje da će se kosovka strana zalagati da se budući pregovori oroče na četiri meseca i da osnov za dalje pregovore bude predlog međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Među zahtevima o kojima će se razgovarati sa Kondolizom Rajs su nedeljivost i teritorijalna celovitost Kosova.

Sastanak kosovske delegacije sa Kondolizom Rajs predviđen je za 16 časova po srednjoevropskom vremenu, a najavljeno je da će se sat ranije pregovarački tim sastati sa američkim državnim podsekretarom za politička pitanja Nikolasom Bernsom, pomoćnicom zamenika državnog sekretara Rozmari Di Karlo i izaslanikom SAD u pregovorima o statusu Kosova ambasadorom Frenkom Viznerom.

Za popodne je predviđen i susret sa savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Stephenom Hedlijem.


Jeremić u petak sa Kondolizom Rajs

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić otputovaće u sredu u dvodnevnu posetu SAD gde će sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs i drugim zvaničnicima razgovarati o rešavanju statusa Kosova.

Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, Jeremić će u sredu otputovati za Vašington gde će se u četvrtak sastati sa predstavnicima američkog Kongresa i Senata.

Razgovor sa američkim državnim sekretarom predvođen je za petak.

Grupa kosovskih zvaničnika otputovala je u posetu SAD gde će se danas sastati sa Kondolizom Rajs i savetnikom za nacionalnu bezbednost Stivenom Hedlijem.

SAD i EU su u petak odlučile da rešavanje pitanja statusa Kosova prebace Kontakt grupi zbog protivljenja Rusije da prihvati nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN.
XS
SM
MD
LG