Dostupni linkovi

Slučaj Morinj još pod oznakom "tajno"


Iako je crnogorsko Tužilaštvo objelodanilo da je podnijelo zahtjev za pokretanje istrage protiv šest bivših pripadnika Jugoslovenske Narodne Armije koji se terete za zlostavljanje hrvatskih civila u vojnom logoru u Morinju tokom agresije na Dubrovnik imena osumnjičenih se i dalje drže u tajnosti. Crnogorski mediji su objavili da će istragom u ovom postupku rukovoditi istražni sudija Višeg suda Mušika Dujović, koji za naš radio nije želio da komentariše tu informaciju:

„Obratite se predsjedniku suda“.

RSE: Ne možete ništa da nam kažete?

DUJOVIĆ: Predsjedniku suda se obratite. On je, ja mislim, imao kontakt sa novinarima jutros vezano za to.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Ivica Stanković danas nije bio dostupan tako da ni na toj adresi nijesmo mogli provjeriti u kojoj je fazi istraga u vezi slučaja Morinj. Prema zakonu nadležni istražni sudija čije ime još nije formalno objavljeno dužan je da zakaže saslušanje osumnjičenih i da tek onda donese odluku da li će protiv njih pokrenuti istragu ili će izraziti neslaganje sa Tužilaštvom. Po objavljivanju informacije da je Tužilaštvo tražilo sprovođenje istrage oglasio se jedino pukovnik u penziji Radomir Goranović koji je, kako je kazao, za istragu saznao iz medija. On je dodao da odbacuje sve navode Tužilaštva i najavio da će ubrzo pokrenuti kontra tužbu protiv države Hrvatske i Crne Gore zbog narušavanja ugleda. Podsjetimo, hrvatsko Tužilaštvo je nedavno ustupilo svu raspoloživu dokumentaciju oko logora u Morinju crnogorskim kolegama, a na spisku od ukupna dvanaest osumnjičenih bilo je deset crnogorskih državljana. Crnogorska državna tužiteljica Vesna Medenica je dokaze iz Hrvatske ocijenila kvalitetnim, ali u vezi sa tim slučajem najavila istragu pred crnogorskim pravosuđem. Medenica je, takođe, kazala da će relevantnu dokumentaciju zatražiti i iz arhive haškog Tribunala. Istraživač za kršenje ljudskih prava Aleksandar Zeković podsjeća da se na otvaranje slučaja Morinj dugo čekalo i da sada nema mjesta greškama:

„Sa jedne strane možda nije lako konkretno državnom tužiocu da radi ovaj posao, s obzirom da je i pritisak i očekivanje javnosti zaista izražen i velik, ali sa druge strane treba imati u vidu i činjenicu da jednostavno ovaj postupak i ova procedura se nepotrebno dugo odlagala i već sedamnaest godina civilno društvo, javnost i naravno lica koja su bila konkretno žrtve kršenja ovih prava zaista čekaju zadovoljenje pravde. Ono što je neophodno jeste da napokon istraga mora biti efikasnija, ona mora biti djelotvornija, mora biti transparentnija i javnost mora znati u svakom trenutku, jer mislim da se to ne može tretirati aspektom ometanja istrage, javnost mora biti u svakom trenutku upoznata šta radi konkretno državno Tužilaštvo i koji će biti ishod svega ovoga“.

Podsjetimo, u logoru u Morinju prema podacima hrvatskog Tužilaštva bilo je oko 350 hrvatskih državljana, mahom civila koje je Jugoslovenska Narodna Armija hapsila tokom ratnog pohoda na Hrvatsku. Zatvorenici su bili podvrgnuti stravičnoj fizičkoj i psihičkoj torturi, a ranije su objavljene i publikacije u kojima se navode imena i zanimanja njihovih mučitelja.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG