Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SREBRENICA


U Potočarima kod Srebrenice danas se održava komemoracija povodom 12. godišnjice genocida koji su u tom gradu u srpnju (julu) 1995. nad srebreničkim Bošnjacima izvršile snage bosanskih Srba. U Memorijalnom centru u Potočarima biće sahranjeno još 465 identificiranih žrtava. Do sada je sahranjeno oko 2.500 identificiranih osoba.
Do 19. srpnja (jula) 1995. godine vojnici pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića ubili su oko 8.000 Bošnjaka. Oko 30.000 žena i djece deportirano je za dva dana.
Komemoraciji u Potočarima prisustvovat će, kako je najavljeno, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak, glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte, predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić, član Predsjedništva Haris Silajdžić i predstavnici diplomatskog kora.
Skup osigurava oko 2.000 policajaca iz Republike Srpske, Federacije BiH, Agencije za istrage i zaštitu SIPA i evropske policije.

BEOGRAD
Nevladina organizacija "Žene u crnom" obilježila je sinoć na Trgu Republike u Beogradu 12. godišnjicu od genocida u Srebrenici.
Okupljeni su nosili plakate s natpisima "Da ne zaboravimo genocid u Srebrenici", "Za sve žrtve rata", "Nikad više". Tokom skupa oko 60 aktivista i simpatizera te organizacije zapalilo je svijeće u pomen žrtvama tog zločina i dijelilo letke prolaznicima, u kojima se podsjeća na dogadjanja od prije 12 godina u Srebrenici.
Skup je prošao bez incidenta, a okupljene je osiguravala policija.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG