Dostupni linkovi

Lajčak počeo koristiti bonska ovlaštenja


RSE (agencije)

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak saopštio je kako je izdao nalog o smjeni Dragomira Andana sa položaja zamjenika direktora Policije Republike Srpske (RS) za obuku, kako bi ga spriječili da pomaže ratnim zločincima:

"Poduzeo sam ovu mjeru na zahtjev i u konsultacijama s Haškim tribunalom (ICTY). Kao što vam je poznato, jutros (utorak) sam se sastao sa glavnom tužiteljicom ICTY Karlom del Ponte i razgovarali smo o ovom slučaju", kazao je Lajčak novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, radi se o čisto tehničkoj mjeri, koja ima za cilj da se Andan spriječi u korištenju svoga položaja i da nastavi djelovanje kao član mreže podrške ratnim zločincima:

"Uvjeren sam da su organi RS spremni da sami poduzmu mjere u ovom slučaju, ali postoje ograničenja u pogledu njihovih mogućnosti djelovanja, zbog čega sam na kraju umjesto njih izdao nalog o njegovoj smjeni."

Dodao je da očekuje da organi RS provedu istragu povodom raznih krivičnih aktivnosti, uključujući Andanovu ulogu u pružanju podrške osobama koje su optužene za ratni zločin.

Andan, koji je ranije obavljao dužnost direktora Policije RS, do danas je bio zamjenik direktora Policije RS za obuku.

Visoki predstavnik je danas novinarima u Sarajevu saopštio i kako lokalna policija u cijeloj BiH trenutno oduzima pasoše i putne isprave od 93 osobe, koje su pod istragom za slučajeve ratnih zločina, odnosno za sudjelovanje u mrežama koje pomažu haškim bjeguncima. Lajčak je rekao kako je u ponedjeljak naveče potpisao nekoliko naloga i odluka koji će Tužilaštvu i policiji u BiH olakšati provođenje istraga i krivično gonjenje osoba osumnjičenih za ratne zločine i onih koji im pomažu da izbjegnu pravdu. Prema njegovim riječima, pomenute 93 osobe predmet su istraga koje je nedavno pokrenuo tužilac BiH, a većina istraga odnosi se na ljude koji se nalaze na tzv. Srebreničkoj listi osumnjičenih za zločine:

"Postoje jaki razlozi da vjerujemo da su neke od ovih osoba uključene u mreže podrške optuženima za ratne zločine. Ove istrage dodate su slučajevima u kojima su istrage već ranije pokrenute", pojasnio je visoki predstavnik.

Dodao je da je 35 osoba zaposleno u Policiji Republike Srpske (RS), koja ih je danas suspendovala s dužnosti:

"Ove osobe će ostati suspendovane sve dok odgovarajuće krivične istrage ne dovedu do potvrđivanja optužnice ili zatvaranja predmeta."

Neki od suspendovanih policajaca svjedočili su u suđenjima u slučajevima ratnih zločina, koja se trenutno vode u BiH ili u drugim zemljama, međutim, postoje razlozi za vjerovanje da su neki od njih namjerno davali lažna svjedočenja.

"Ovo će biti istraženo i biće poduzete dodatne mjere", rekao je Lajčak, dodajući da će Ured visokog predstavnika (OHR) i domaće vlasti zajedno razmotriti korake koje treba poduzeti u vezi sa drugim osobama zaposlenim u organima vlasti koje se nalaze na "Srebreničkoj listi".
XS
SM
MD
LG