Dostupni linkovi

Srbi očekuju nove pregovore


Određivanjem rokova za rešenje statusa Kosova je loš koncept jer učesnike ispunjava neopravdanim i neosnovanim očekivanjima, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Oliver Ivanović, šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”. Ivanović upozorava da se time očekivanja ne ispunjavanju, što izaziva negativan efekat:

“Katastrofalno je kada neko veštački određuje rokove za status. Termin od novih 150 ili 180 dana koje pominju jedni ili drugi predstavlja termin posle nove godine, posle izbora na Kosovu formiranja nove vlade, kada bi se moglo očekivati da se krene u novi krug pregovora u koje bi se verovatno krenulo sa mnogo manje ograničenja i zadatih rešenja.”

Prema najnovijim najavama, u sedištu UN vode se konsultacije o novim predlozima za definisanje nove rezolucije. Izveštava se da će vreme za pregovore biti produženo sa 120 na 150 dana.

Dragan Velić, iz Srpskog nacionalnog veća (SNV) kaže da se proces definisanja statusa Kosova odlaže pošto plan Martija Ahtisarija nije bio prihvatljiv za Beograd, te stoga nije dobio podršku u Savetu bezbednosti UN:

“Siguran sam da je istorijski trenutak da se ipak nađe kompromisno rešenje, a to je rešenje koje će uvažiti stavove i jedne i druge strane, samo takvo rešenje može biti dugoročno i održivo. Ovo što sada dolazi kao odlaganje nije odlaganje nego pokušaj da se dođe do dugoročnog i održivog rešenja putem pregovora.”

Međutim, svako odlaganje rešenja, kako upozoravaju zapadne diplomate i stručnjaci, može dovesti do pogoršanja stabilnosti. Tako je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun u izveštaju, koji će predstaviti Savetu bezbednosti UN u ponedeljak, ocenio da postoji opasnost da se ugrozi napredak postignut na Kosovu od 1999. godine ukoliko se ne postigne odluka o njegovom statusu. I šef UNMIK-a Joakim Riker je upozorio da su ljudi na Kosovu frustrirani i da očekuju rešenje.
Ovakva upozorenja za kosovske Srbe su neprihvatljiva i pogrešna.

Oliver Ivanović kaže da se time čini ustupak svim ekstremnim snagama na Kosovu:

“Ekstremnim snagama se mora staviti do znanja da nema rešenja na silu i da se do rešenja za status mora doći kroz pregovore. Svi učesnici u razgovorima moraju da znaju da je rešenje u dogovoru i kada sa takvom polaznom osnovnom krenu mislim da je ono moguće.”

Prema oceni Velića, Zapad mora da preuzme odgovornost zbog raznih upozorenja vezanih za sigurnost:

“Međunarodna zajednica je preuzela odgovornost za uspostavljanje bezbednog okruženja. Na ovakav način na koji se pretnjom dolazi do političkih ciljeva, ovo je samo jedan vid pokušaja da se izvrši pritisak da se dođe do rešenja koje nije prihvatljivo za obe strane.”

Kosovski Srbi smatraju da se samo putem pregovora Prištine i Beograda može doći do obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo. Velić kaže da će pregovora ponovo biti ali kakvih:

“Da li će to biti preko Kontakt grupe sa novim ili starim posrednikom, to je stvar koja se ovih dana dogovara. Dužina pregovora nije bitna, oni moraju da traju onoliko dugo koliko treba da se dođe do održivog i obostranog rešenja.”

Prema oceni Ivanovića moguće je da se u traženju rešenja primeni neki od već poznatih pregovaračkih procesa:

“Koliko će oni trajati na koji način će to ići, posterpeno ili će se opredeliti za koncept kakav je bio u Rambujeu, Parizu ili Dejtonu, to ne znam, ali u svakom slučaju neko od rešenja će verovatno biti primenjeno.”
XS
SM
MD
LG