Dostupni linkovi

Odlaganje rešavanja statusa je opasno


„Mislim da ima opasnosti da se mi možemo naći pred procesom koji izlazi iz kontrole i koji ce biti teško kontrolisati, ako bude odlaganja», rekao je Riker, ističući da ce taj stav predstaviti pred Savetom bezbednosti UN kada u ponedeljak bude izveštavao o situaciji na Kosovu i ostvarivanju standarda. Riker je izrazio ubeđenje da je plan Martija Ahtisarija najbolje rešenje i da kosovskim Srbima nudi samoupravu na opštinskom nivou, sigurnost i prosperitet.

Potpredsednik DPK Hajredin Kuçi je rekao da je proces rešavanja statusa Kosova izgubio manje ili više u predvidjenoj dinamici. „Koliko god da se status odlaže, dileme se povećavaju“, rekao je Kuçi, ističući da 120 dana nisu mnogo, ali da se status, prema njemu, odlaže već osam godina.

Kosovska politika insistira da se pronađe nezavisnost za Kosovo, garancije za očuvanje teritorijalnog integriteta i održivost institucija. On je rekao da Priština ne može unedogled da čeka Savet bezbednosti.

Jedan od lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju Ranđel Nojkić je rekao da oni podržavju postizanje konsenzusa koji će da prihvate obe strane. On je izrazio neslaganje sa izjavom Kuçija da je nezavisnost jedino rešenje za status Kosova:

„Ja razumem stav gospodina Kuçija koji iznosi stav albanske političke elite, da je nezavisnost jedino rešenje za status Kosova, ali treba imati u vidu stavove koji se sa tim ne slažu.“

Na konstataciju Nojkića da Milosević više nije na čelu Srbije i da se siutacija promenila, reagovao je Kuçi, ističuci kako je za kosovske Albance neprihvatljivo da ostanu pod Srbijom makar da je njen predsednik anđeo.
XS
SM
MD
LG