Dostupni linkovi

Za i protiv izbora pre rešenja statusa


Status Kosova i legitimnost institucija su ključna pitanja koja se postavljaju u trenutku kada se najavljuje mogućnost organizovanja opštih izbora. Analitičari imaju podeljena mišljenja o povezanosti izbornog procesa i rešavanja statusa. Politički analitičar Ljuljzim Peci (Lulzim) kaže da su izbori neophodni, pošto bi u suprotnom institucije izgubile legitimitet.

“Izbori imaju svoj rok i to se ne može odlagati. Prošlogodišnji presedan kada su odloženi lokalni izbori pokazuje da odlaganje nije ispravno”, kaže Peci, ističući da se time dovodi u pitanje legitimnost izabranih predstavnika.

Pošto mandat centralnim institucijama ističe u novembru ove godine a još uvek se ne zna kada će se rešiti status Kosova, postavlja se pitanje kako dalje. Očekuje se da šef UNMIKa Joakim Riker naredne nedelje, posle konsultacija u Njujorku i sa kosovskim liderima, donese odluku o opštim izborima, koji su predviđeni za novembar. Takođe, lokalnoj vlasti mandat je istekao prošle godine ali je odlučeno da se opštinski izbori održe posle definisanja statusa.

Stručnjak za pitanja upravljanja Arben Gasi (Gashi) kaže da će biti problematičan čitav proces organizovanja izbora i rešenja statusa:

“Pozitivna stvar je da bismo u slučaju održavanja izborima imali legitimne institucije, a negativna stvar je pitanje kakva bi bila njihova uloga u definisanju statusa.”

Međutim, analitičar Ljuljzim Peci, smatra da su, bez obzira na status, izbori neophodni:

“Kosovo ima Vladu, institucije i ne verujem da će to uticati na status, možda će imati sporedan uticaj, ali je izbore neophodno održati.”

Analitičari predviđaju da bi eventualna odluka o istovremenom održavanju i lokalnih i parlamentarnih izbora iskomplikovala situaciju. Ljuljzim Peci kaže:

“Bilo bi dobro da se postavi jasna razlika između dva izborna procesa, jer bi građani videli razliku između dve političke agende, lokalne i centralne.”

Međutim, Gaši smatra da će na osnovu plana Martija Ahtisarija o formiranju novih opština, institucijama biti teško da donesu neophodne odluke:

“Ako se izbori sada organizuju, pitanje je kako rešiti problem formiranja novih opštinskih zona. Drugi problem je koliko će te nove vlasti predstavljati interese građana.”

Inače, na osnovu ranije odluke šefa UNMIKa, planirano je bilo da se izbori održe od 3 od 6 meseci posle rešenja statusa. Međutim, debata oko održavanja izbora je ponovo aktuelizovana pošto se još uvek ne zna tačan datum definisanja budućeg statusa.
XS
SM
MD
LG