Dostupni linkovi

Agencije prevarile novosadske studente


Studenti su novosadskim agencijama Karavan i SEEA platili oko 2.000 evra očekujući u zamenu pomoć u pronalaženju posla i smeštaja u Americi. Mediji u Srbiji su preneli da je svega njih 15 dobilo posao na sajmu zapošljavanja koji je agencija organizovala, a ostali su bili primorani da se snalaze i prihvataju najteže poslove za minimalnu dnevnicu od oko 7 dolara po satu. Student Vladimir Milanković, koji se nakon meseca dana provedenih u Atlantik Sitiju vratio u Sombor, kaže za RSE da se oseća prevarenim jer im je agencija Karavan, preko koje je i otišao u Ameriku mnogo obećala, a gotovo ništa nije ispunila:

"Rekli su da ću imati posao, ali posla nije bilo i oni su to znali. Nisu hteli da kažu jer su bili halavi na pare, jer su ogromne pare u igri."

Vladimir kaže da je njegov, i život njegovih prijatelja, tokom boravka u Atlantik sitiju bio ispunjen stalnom neizvesnošću da li će uspeti da pronađu posao:

"Kao gluve kučke smo išli po Atlantik Sitiju, posla nigde, izuzetan pritisak u glavi na psihološkoj bazi. Sve što je obećano ništa nije ispoštovano, živeli smo u kući koja nije imala veze sa onim što je obećano."

Nikola Čubrilo, student prorektor na novosadskom univerzitetu, koji je prethodnih godina radio na projektima odlaska studenata na rad u Ameriku, kaže za RSE, da je veoma važno proveriti kakvu vrstu ugovora su studenti
potpisali:

"Postoji par načina da student ode u Ameriku na rad. To je varijanta sa full programom koja onda obavezuje agenciju da vam nađe posao. Postoji i self varijanta u kojoj vam se obezbede papiri a student sam sebi nalazi posao."

Novosadsku agenciju SEEA, u srbijanskim medijima, roditelji studenata koji su ostali bez posla u Americi, optužuju za prevaru. Nebojša Ređić, direktor turizma u agenciji SEEA, kaže za RSE, da su oni ispunili sve ono što je u ugovoru bilo napisano:

"Formalno gledano prema onome što su oni kupili, da tako kažem, obaveze su ispunjene. U programu stoji da su dužni da sami sebi obezbede posao, da im je obezbeđen intervju sa poslodavcima i ćao."

Vladimir Milanković kaže da, gotovo, svakodnevno kontaktira sa prijateljima koji su ostali u Atlantik Sitiju. Svaki put kada se čujem sa njima, kaže on, oni uvek izgovaraju istu rečenicu:

"Daće Bog, biće posla, a posla nema."

Nikola Čubrilo ističe da studenti, ipak, ne bi trebalo da su prepušteni sami sebi jer svaka agencija u Srbiji mora imati svoju partnersku agenciju u Americi:

"U pozadini cele te priče treba da stoji neka agencija iz Amerike i da oni imaju pravo da je kontaktiraju. To funkcioniše tako što agencije u Srbiji rade sa agencijama u Americi koje su dileri posla na neki način, koje se uopšte bave tim programom. Oni su u obavezi da 24 sata budu na liniji sa studentima ukoliko je potrebno menjati posao, ukoliko je bila kakva pomoć potrebna."

U agenciji SEEA, potvrdili su RSE da je njihov partner u Americi Intrax work - travel. Nikola Čubrilo naglašava da je ove godine, skoro 500 puta, povećano interesovanje studenata za odlazak na rad u Ameriku, a to, kaže on, otvara mogućnost za razne prevare:

"Baš je ove godine osetljiv broj studenata koji je otišao u Ameriku, ne samo u Ameriku. Onda se prosto pojavljuju agencije koje neodrađuju doslovno proceduru koju bi trebalo."

Vladimir Milanković naglašava da će sledeći put biti daleko obazriviji kada bude potpisivao ugovor sa nekom od agencija. Ovakvi ugovori se ne potpisuju na poverenje, kaže on:

"Nego da idu da provere ugovor u više navrata. Treba dobro sve iščitati i dobro sve isproveravati."
XS
SM
MD
LG