Dostupni linkovi

Ima li pravde za žrtve Sjeverina?


Sandra Orlović advokatkinja Fonda za humanitarno pravo rekla je za RSE da je u pitanju višemilionska odšeteta, ali
nije želela da precizira o kolikom iznosu se tačno radi. Ona je dodala da se prvo ročište, po ovoj tužbi, može očekivati u septembru ili oktobru:

“Porodice otetih stanovnika Sjeverina traže od Republike Srbije da im isplati materijalnu odnosno novčanu odštetu zbog toga što smatraju da je Republika Srbija svakako odgovorna za ono što se desilo njihovim najmilijim jer je Republika Srbija, a za to postoji nebrojeno mnogo dokaza, od samog početka oružanog sukoba u BiH finansirala, vojno pomagala i vojne i paravojne srpske formacije u BiH. Takođe, odgovornost Srbije za ono što se desilo njihovim članovima porodice zasniva se i na tome što, bez obzira što su postojale mnoge indicije da ti ljudi nisu sigurni prilikom prelaska na bosansku teritoriju i uopšte celo bošnjačko stanovništvo u pograničnom delu sa BiH bilo je u tom periodu stalno izloženo napadima, provociranjima, državni organi Republike Srbije nisu preduzeli ama baš ništa kako bi svoje državljane zaštitili.”

Porodice otetih Bošnjaka smatraju da državne institucije, pre svega Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, snose veliku odgovornost za taj zločin, jer su od početka oružanog sukoba snabdevali oružijem Vojsku RS.

Mesud Gibović koji danas živi u Sarajevu, a čijeg su oca Ibiza Gibovića pripadnici vojske RS u oktobru 1992. godine ubili, kaže za RSE da ne sumnja u to da će sud presuditi u korist porodica pošto, kako kaže, postoji mnoštvo dokaza koji potkrepljuju njihovu tužbu:

“Država je kriva. Država je finansirala paravojne formacije, čitav rat u BiH. Po meni, sve to je organizovano od strane Srbije, oni su organizovali kompletnu otmicu da očiste taj pojas od muslimana. U ovoj tužbi je najbitnije dokazati da je država krivac, a država jest kriva jer je ona finansirala čitav rat, pomagala Srpsku Republiku i paravojne formacije na teritoriji Srpske Republike. Nadam se da će pravda ipak pobijediti, da će advokati Fonda koji su se do sad izborili izaći i ovaj put s pobjedom na kraju, sa pravom istinom.”

Za zločin počinjen u Sjeverinu Okružni sud u Beogradu osudio je pravosnažno na 20 godina zatvora Milana Lukića, Dragutina Dragičevića i Olivera Krsmanovića a u odsustvu i Đorđa Ševića na 15 godina zatvora.

Mesud Gibović kaže da očekuje da Srbija pre početka suđenja zatraži nagodbu:

“Očekujem da država opere sebe, da ide na nagodbu. To me ne bi ni malo iznenadilo, vjerujte!”

Fond za humanitarno pravo tužio je državu Srbiju zahtevajući naknadu štete i u ime Sabita Bibića iz Sjenice i Fehrata Suljića iz Tutina, koji su pretrpeli policijsku torturu. Bibić je policijsku torturu pretrpeo u decembru 1993. godine u OUP-u Sjenica, a Suljića su maltretirali policajci OUP-a Tutin u februaru 1996. godine.

Međutim, Fond za humanitarno pravo, kako kaže Sandra Orlović, pozvao je organe Republike Srbije da, porodicama oštećenih, pruže adekvatno obeštećenje i mimo sudskog postupka:

“Sudski postupak je nešto što ovim ljudima jedino preostaje u situaciji u kojoj nemaju nikakvu vrstu pomoći i podrške od strane države, bez obzira što su nevine žrtve, što su oni državljani Srbije. Veliki je broj onih, pogotovo u Sandžaku, koji su bili žrtve kršenja ljudskih prava u prošlosti što od strane bosanskih Srba, što od strane srpske vojske i policije, a koji i dan danas nisu dobili ni jedan vid obeštećenja.”
XS
SM
MD
LG