Dostupni linkovi

Kosovo ostalo po strani susreta Busha i Putina


Priredila Sabina CABARAVDIC

Glavne teme zajedničke konferencije za novinare dvojice svetskih lidera su bili raketni štit u Evropi i iranski nuklearni program. Po pitanju proturaketnog štita, Bush je izjavio da mu se Putinovi prijedlozi o stvaranju zajedničkog sustava čine "zanimljivim," ali da nema namjere odustati od gradnje vlastitih instalacija u Poljskoj i Češkoj Republici. Zajedničkom izjavom su oba predsjednika potrdila svoje već ranije iznete stavove o nužnosti zaustavljanja iranskog nuklearnog programa.

Pitanje Kosova na press konferenciji nije bilo ni pomenuto. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Steven Headley, naknadno je obavijestio javnost da su Bush i Putin razgovarali o Kosovu, te da su cirkulirale razne ideje.

"O ovom slučaju se dosta raspravljalo i po raznim forumima. O tome razgovaramo i bilateralno...Postoje i razgovori u Ujedinjenim narodima", rekao je Headley novinarima u Kennebunkportu nakon samita dvojice lidera.

Navodno su se dva predsjednika dogovorila da se nastave razgovori i pokuša naći kompromisno rješenje. Taj će dijalog nadgledati ministri vanjskih poslova dviju zemalja Condoleezza Rice i Sergej Lavrov.

"Ono što su dvojica lidera rekli je: gledajte, mi želimo da državni sekretar i šef diplomatije nadgledaju i nastave diskusije kako bi vidjeli da li možemo pronaći rješenje oko puta naprijed", rekao je Headley.

Razočarenje ovakvim ishodom samita dvojice na Kosovu je jako veliko. Zvanična Priština je očekivala da će se na imanju Bushovih u Mainu donijeti neka konačna odluka.

Za razliku od neodlučnog američkog, evropski se kurs prema Kosovu mjenja, ako je vjerovati onome što je izjavila Kristina Galjak portparol evropskog posrednika za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane.

"Ukoliko Rusija bude nastavila uporno da govori samo - ne, EU će preuzeti odgovornost i donijeti odluku o Kosovu, ali i u tom slučaju će tražiti podršku Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda," kazala je ona.

Galjakova je za beogradske medije izjavila da "niko ne može biti talac nečije politike i u nedogled ostavljati nerješena pitanja, stavljajući na kocku stabilnost čitavog regiona."

Također je navela da "Rusija brani svoje stavove i ima svoje interese zašto to radi, ali Kosovo je evropsko pitanje i mi smo Moskvi stavili do znanja da smo zainteresirani da riješimo taj problem i da ga smatramo našim."
Galjakova je istakla da je EU strpljiva i da radi već mjesecima sa Rusijom na pronalaženju rješenja.
"Ali, sve ima svoje vrijeme i u jednom momentu, ako ne bude rješenja, moraćemo presjeći," zaključila je Galjak.

Sastanak Busha i Putina je protekao u opuštenoj, neformalnoj atmosferi, a dvojica lidera su očigledno pokušali zaustaviti pogoršanje međusobnih odnosa, koji su po mnogima došli na najnižu razinu od završetka hladnog rata.
Iako se oba predsjednika slažu da je sastanak bio ugodan, te da se njihovo osobno prijateljstvo ne dovodi u pitanje, neposredno prije susreta je malo tko vjerovao da će on utjecati na značajno približavanje njihovih stavova.
XS
SM
MD
LG