Dostupni linkovi

Oprezni optimizam Karle del Ponte


Karla del Ponte je pozvala međunarodne institucije da ne odustanu od pritisaka na Beograd dok se ne isporuče i poslednji optuženi za ratne zločine, posebno Ratko Mladić:

„Međunarodnom sudu koji se nalazi u poslednjoj fazi završetka sudskih postupaka potrebna je podrška Evropskog saveta kako bi uspešno okončao suđenje. Ove dve institucije imaju zajedničke ciljeve. Jedna od nekoliko važnih stvari koju bih navela je saradnja Srbije sa sudom. Donedavno saradnja sa Srbijom bila je problematična ali se poslednjih nedelja odnos poboljšao. Članovi srpske vlade su potvrdili da će obezbediti svu neophodnu podršku u lociranju i hvatanju optuženika.“

Saradnju Srbije i drugih zemalja u regionu sa Haškim tribunalom del Ponte je ocenila kao generalno poboljšanu. Posebno pohvalivši saradnju Srbije sa BiH i CG na hapšenju Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića:

„Juče je na Demokratskom forumu u Stokholmu gospodin Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, govorio o obavezama svoje zemlje u cilju lociranja, hvatanja i odvođenja optuženika u Hag. Vlasti su takođe preuzele određene korake u tom cilju.“

Predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Rene van der Linden rekao je da haški tužilac može da računa na punu podršku te institucije u insistiranju nadležnih vlada da isporuče Mladića i Radovana Karadžića.
XS
SM
MD
LG