Dostupni linkovi

BRISEL


Čelnici 27 država članica Evropske unije uspeli su rano jutros da postignu dogovor da pokrenu pregovore o novom ugovoru o reformama evropskih institucija, što otvara put daljnjem proširenju, izjavila je rano jutros na konferenciji za novinare nemačka kancelarka Angela Merkel.
"Ugovor iz Nice je dizajniran za 27 zemalja članica i s njim ne bi bilo moguće proširenje", rekla je kancelarka Merkel dodavši da veruje da će novi ugovor biti usvojen 2009.
Poljska koja se pre samita protivila predloženom dogovoru smatrajući da joj je dodeljen nepravičan broj glasova prihvatila je ponuđeni kompromis koji su sastavile Nemačka i Francuska da glasanje dvostrukom većinom bude uvedeno tek nakon 2017, a ne 2014. kako je predviđao predlog pre samita.
Tom kompromisnom predlogu usprotivilo se nekoliko zemalja zbog čega je domaćin - Nemačka prekinula plenarnu sednicu i kasnije uspela da postigne dogovor u bilateralnim sporazumima.
Glavni argument Poljske pre samita iznela su braća Kačinjski (Kaczynski), premijer i predsednik države, prema kojima je Poljska oštećena jer bi, "da nije bilo II svetskog rata, danas imala 66.000.000 stanovnika" pa time i više glasova.
Novim predlogom ugovora predviđeno je, među ostalim, promenu terminologije koja je do sada tretirala Evropsku uniju kao federalnu državu. Proširene su ingerencije Unije u nekoliko desetina oblasti pre svega u pravosuđu i unutrašnjim poslovima. Novi sistem glasanja podrazumeva potrebnu podršku najmanje 55% država članica osim u oblastima spoljne, poreske i socijalne politike za šta je neophodan konsenzus svih članica.
XS
SM
MD
LG