Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lopta je u ruskom dvorištu?


Nakon Samita G8, gde nije postignut nikakav dogovor sa Rusijom o Kosovu, i izjave američkog predsednika Džordža Buša (Geroge Bush) da Sjedinjene Države podržavaju nezavisnost Kosova, što je u izvesnom smislu, čeoni sudar pozicija dveju globalnih sila o ovom pitanju, postavlja se pitanje u čijem dvorištu je lopta sada. Na to i druga pitanja odgovara Peter Zeihan, ekspert za Zapadni Balkan u Američkoj agenciji za strateška istraživanja “Stratfor”.


ZEIHAN:
Sve oči su u ovom trenutku uprte u Moskvu. Do sada smo imali pregršt prognoza sa svih strana, o tome šta Rusija hoće ili neće učiniti, ali mislim da se, kad se podvuče crta, ovo može reći: ako Kosovo ostvari nadziranu nezavisnost, sa ili bez rezolucije Ujedinjenih nacija, Moskva će izgubiti i poslednje mrvice uticaja u Istočnoj Evropi. Rusija nikako ne želi da se to dogodi jer se plaši da će, ako se to desi, Sjedinjene Države dobiti prevagu i u svim drugim važnim strateškim zonama, kao što su Svetska trgovinska organizacija, raketna odbrana, širenje NATO-a i Evropske unije, Irak, Iran itd. Kosovo je možda poslednja realna šansa za Ruse da zadrže saveznike, kako bi održali razumnu dozu uticaja na evropske odnose i politiku. Dakle, lopta je sada u ruskom dvorištu. Ako žele da budu ozbiljno shvaćeni u evropskim bezbednosnim pitanjima, Rusi moraju povući razuman potez i to vrlo brzo.

RSE: Činjenica je, međutim, da Rusija može Evropu držati u šahu, s obzirom na to da je stari kontinent fatalno zavisan od ruskog prirodnog gasa.

ZEIHAN: To jeste moćno oružje, ali ima jedan problem ako bi se upotrebilo. Ne možete, recimo, zavrnuti slavinu gasa Holandiji, a da ne budu pogođene Nemačka i Poljska, ne možete delimično zatvoriti gasovod – jednima liferovati, drugima ukinuti, tako da to nije baš uspešan adut u taktičkim pregovorima.

RSE: Nacrt rezolucije će se, uz očekivana odlaganja, ipak naći na stolu Saveta bezbednosti, ruski predsednik Vladimir Putin ne pokazuje signale popuštanja. Hoće li pasti ruski veto?

ZEIHAN: Već tri meseca se odlaže glasanje u Savetu bezbednosti koje se stalno najavljuje “iduće nedelje”. Ali, ako ne dođe do dramatične promene u diplomatskoj klimi između Rusije i Zapada, da - očekujem ruski veto, a već sledećeg dana, ako ne i ranije očekujem da kosovski Albanci jednostrano proglase nezavisnost.

RSE: Kakav je stav Bušove administracije prema jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova?

ZEIHAN: Mislim da su prošle nedelje i Bušova administracija i nemačka kancelarka Angela Merkel vrlo jasno poručili da podržavaju nezavisnost Kosova, bez obzira u kojoj formi će do nje doći, što, razume se, ne znači da bi im se najviše dopao scenario jednostranog proglašenja nezavisnosti. Nema sumnje da bi više voleli da imaju i Rusiju kao saradnika i da ceo proces bude završen kroz Savet bezbednosti. Ali, ako se stvari ne budu tako razvijale, Sjedinjene Države će podržati kosovsku deklaraciju nezavisnosti.

RSE: Kako komentarišete istraživanje Ujedinjenih nacija da bi oko 40 odsto kosovskih Albanaca demonstriralo u slučaju veta, a tri odsto se latilo i oružja?

ZEIHAN: Podatak da bi samo tri odsto kosovskih Albanaca bilo spremno da se lati oružja je smešan. Ta brojka je apsurdno mala. Radi se o atmosferi iščekivanja nezavisnosti već osam godina, radi se o kulturi koja je stvorila ovk. To nije Holandija. Kosovski Albanci su spremni da reaguju i veoma su nestrpljivi.
XS
SM
MD
LG