Dostupni linkovi

HAG


Raspravno veće Haškog suda osudilo je u utorak bivšeg predsednika tzv. Republike Srpske Krajine (RSK) Milana Martića na 35 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uključivši progon, ubistva, razaranje, pljačku, zatvaranje, mučenje i druga nečovečna dela.
Martić je osuđen kao ucesnik udruženog zločinačkog pothvata koji je vodio bivši jugoslavenski predsednik Slobodan Milošević te ucescu u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva s delova hrvatske teritorije, zatim granatiranje Zagreba u maju 1995. godine te za niz drugih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima u selima od Saborskog do Škabrnje u kojima su ubijene stotine ljudi, uglavnom staraca i žena.
Tuzilastvo je u zavrsnoj reci u januaru zatrazilo kaznu doživotnog zatvora za Martića. Odbrana je zahtevala njegovo puštanje na slobodu.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG