Dostupni linkovi

Sarkozijev predlog odbacuju i Beograd i Priština


Zoran PRERADOVIC, Anamri REPIC

Predlog francuskog predsednika Nikola Sarkozija da Srbija i Kosovo nastave pregovore još šest meseci, uz uslov da Rusija prizna neminovnu perspektivu nezavisnosti Kosova, a da se u slučaju da Beograd i Priština ne postignu nikakav kompromis Ahtisarijev plan stavi na glasanje u Savetz bezbednosti, za Beograd je neprihvatljiv jer ima manjkavosti i nosi opasnost da albanska strana opstruira pregovore koji bi ponovo bili pokrenuti, ocenjuje ministar za Kosovo i Metohiju u vladi Srbije Slobodan Samardžić. Prema njegovim rečima prva manjkavost Sarkozijevog predloga je oročavanje pregovora Beograda i Prištine:

"Kada se pregovori oroče to je vrlo loša stvar i za pregovarače to nije dobra situacija jer oni rade i pregovaraju pod pritiskom roka. Naš stav je oduvek bio da ne treba stavljati veštačke rokove ali treba računati sa nekim razumnim rokom za rešenje tog problema."

Samardžić takođe pojašnjava da, mogućnost donošenja rezolucije o nezavisnosti Kosova u slučaju neuspeha pregovora, albanskoj strani može predstavljati jasan putokaz:

"Ako je njima u izgledu da se u slučaju neuspeha ipak donese rezolucija o nezavisnosti Kosova oni nemaju nikakav razlog da ozbiljno pregovaraju. Mi smo na to manje više navikli i pod tom nelagodom smo pregovarali više od godinu dana."

Američki ekspert za jugoistočnu Evropu sa Džordžtaun univerziteta u Vašingtonu Čarls Kapčan kaže da nije dobro što lideri samita G8 nisu uspeli da se dogovore o Kosovu, a o Sarkozijevom predlogu šestomesečnih pregovora nije imao reči hvale:

"Sarkozijev predlog šestomesečnog odlaganja i nastavka pregovora je u dobroj meri jalov zato što već znamo koliko su oprečne pozicije i Prištine i Beograda. Teško mi je da zamislim da bi se one mogle promeniti. Jedino što može da otkoči ceo proces bila bi promena stava ruskog predsednika Putina da se umesto veta opredeli za održavanje, ali to zahteva više vremena za pregovore između Rusije i SAD. Vladimir Putin je očigledno sada na kursu intenzivne konfrontacije, ali moguće je da bi vremenom, posebno ako dođe do napretka u pregovorima sa Vašingtonom o Iranu ili raketnom štitu u Evropi, mogao ublažiti svoj stav o Kosovu.

Istovremeno državni sekretar za Kosovo Dušan Proroković za naš program kaže da Beograd treba da nastavi da insistira na nastavku pregovora i naglašava da je očigledno da i u međunarodnoj zajednici ne postoji saglasnost kako će izgledati budući status Kosova:

"Ja ne vidim izlaz iz ove situacije osim u nastavku pregovora. Može se i dalje pokušavati sa nekim nametnutim rešenjima, ali to neće proći kao što nije prošlo ni do sada. Može se nastaviti sa nekim konsultacijama na visokom nivou ali to nije dobro raditi bez uključivanja Beograda i Prištine."

Nakon što lideri G 8 nisu uspeli da pronađu zajednički stav o Kosovu, član beogradskog pregovaračkog tima Goran Bogdanović za naš program kaže da u ovom trenutku strepi od eventualnih nemira koji bi po njegovom mišljenju mogu izbiti:

"Bojim se da je situacija dole na KiM prilično uzavrela. Albanci su očekivali da u toku juna meseca dođe do proglašenja nezavisnosti. Iskustvo nas je naučilo da je u sličnim situacijama uvek dolazilo do nemira."

A da li je srpska strana u stanju da ponudi neke nove ideje kada je u pitanju izlazak iz očigledne pat pozicije moglo bi se možda znati već u toku sutrašnjeg dana, nakon razgovora srpskog premijera Vojislava Koštunice i predsednika Rusije Vladimira Putina u Sankt Peterburgu. 'Vreme je da se pokrenu nove ideje za nove pregovore kako bi se pronašlo sporazumno rešenje za Kosovo i o tim idejama razgovaraću sa predsednikom Vladimirom Putinom', rekao je Koštunica uoči susreta sa ruskim šefom države. Koordinator foruma za etničke odnose Dušan Janjić o ovom susretu kaže:

"Ono što preostaje je da Koštunica predstavi Putinu šta on to misli da radi u tom periodu da bi Putin onda odredio dimenziju svojih garancija, jer će se cela stvar odvijati preko garancija 'velikih'. S jedne strane Evropljani i Amerikanci imaju obavezu da rade sa Albancima a Evropljani i Rusija sa Srbijom. Da bi se odredilo šta je to što se može očekivati treba sačekati reakciju Rusije posle razgovora sa Koštunicom."

Priština ne pristaje na odgađanje

Pregovarački tim Kosova protivi se daljem odlaganju rešenja statusa Kosova, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. Sejdiu je to rekao nakon sastanka Pregovaračkog tima, kome su prisustvovali i predstavnici zapadnih zemalja, a koji je održan nakon predloga predsednika Francuske Nikole Sarkozija da se odloži odluka o statusu.

Kosovski predsednik je rekao da je potrebno što pre usvojiti novu rezoluciju u Savetu bezbednosti.

“Mi smo zainteresovani i angažujemo se da se nova rezolucija u Savetu bezbednosti na osnovu Ahtisarijevog predloga donese što pre, jer je to u interesu gradjana Kosova”, istakao je Sejdiu.

Posle predloga Nikole Sarkozija da se u procesu definisanja statusa sačeka postizanje sporazuma sa Rusijom, kosovski politički lideri izrazili su zabrinutost povodom svakog odlaganja. Oni su upozorili da bi to bilo štetno i za gradjane i za političku atmosferu na Kosovu.

Predsednik opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači, ocenio je da se stavri komplikuju. Tači je pozvao SAD i EU da ne prihvate predloge o odlaganju.

“Sada je vreme nezavisnosti, a svako odlaganje je loše jer stvara nove dileme”, kazao je Tači.

Sef Francuske kancelarije u Pristini Tjeri Rejnard je objasnio članovima Pregovaračkog tima Kosova da Sarkozijev predlog ne znači promenu suštine Ahtisarijevog plana, već način da se izbegne ruski veto u Savetu bezbednosti UN.

“Francuska zvanično i u potpunosti podržava nezavisnost Kosova. Želeli bismo da sve članice Saveta bezbednosti, a posebno Rusija priznaju ovu realnost, ali to se još nije desilo. Potrebno je vreme kako bi se u Savetu bezbednosti došlo do rezolucije bez ruskog veta”, istako je francuski diplomata.

Predstavnici zapadnih zemalja u Prištini izjavili su da će zemlje EU i SAD nastaviti razgovore sa Rusijom u cilju što skorijeg donošenja odluke.

Šefica Američke kancelarije u Prištini Tina Kajdanou je u saopštenju dostavljenom medijima ocenila da nisu tačni izveštaji o navodnom dogovoru lidera G8 o odlaganju rešenja statusa. “Sjedinjene Americke Države i Evropska unija nastaviće razgovore sa Rusijom i drugim članicama Saveta bezbednosti o potrebi što bržeg donošenja odluke o statusu, na osnovu plana Martija Ahtisarija”, kaže se u saopštenju američke kancelarije.

Istovremeno šef UNMIK-a Joakim Riker je, posle sastanka sa članovima kosovskog Pregovaračkog tima, izjavio da je medjunarodna zajednica privržena rešenju za status Kosova kojim se poštuje volja većine, na osnovu Ahtisarijevog plana.

Inače, kosovski lideri su izjavili da budućnost Kosova ne može zavisiti od ustupaka koje se čine Rusiji, te najavili mogućnost usvajanja jednostranih odluka, ukoliko se ne postigne dogovor u Savetu bezbednsoti UN.
XS
SM
MD
LG