Dostupni linkovi

Postoji li plan "B"


Demokratski savez Kosova, kao najveća partija kosovskih Albanaca, ocenjuje da je Kosovo ušlo u finalnu fazu definisanja statusa.

Vehbi Miftari, portparol partije, kaže da se u pravcu definisanja statusa odvija saradnja sa medjunarodnom zajednicom. On očekuje da se u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija kao najbolji mogući plan za status.

“Sve institucije Kosova, političke partije i gradjani zalažu se da se pitanje statusa reši u saradnji sa medjunarodnom zajednicom. I mi verujemo da će se rezolucija usvojiti”, kaze Miftari.

S druge strane, potpredsednik opozicione Demokratske partije Kosova, Bajram Redžhepi, kaže da se plan “B” može uzeti u obzir ukoliko se iscrpe sve druge mogućnosti za usvajane nove rezolucije. Redžepi kaže da je potrebno nastaviti diplomatske aktivnosti sve dok se Rusija ne ubedi da ne iskoristi pravo veta.

“Rusija traži odlaganje što je kontraproduktivno, stoga ćemo mi od loših alternativa tražiti najbolju, i ako se dodje do plana B, onda to treba da bude proglašenje nezavisnosti priznanjem od strane svake pojedinacne države”, kaze Redžepi.

Prema oceni političkog analitičara Iljira Dugolija, jednostrano priznanje nezavisnosti, što bi mogla biti odluka SAD i Evropske unije, predstavlja mogućnost u slučaju da se ne usvoji nova rezolucija. On veruje kako će mnogi zadaci koje je Kosovo prihvatilo u okiviru Ahtisarijevog plana uzeti u obzir u novim sporazumima sa medjunarodnom zajednicom.

“Principi iz Ahtisarijevog plana će biti obaveza, kao što su oni koji se odnose na prava manjina ili decentralizaciju”, kaže Dugoli.

Dugoli ocenjuje da je plan A u rešavanju statusa Kosova, putem nove rezolucije, mnogo bolji način od nekog drugog plana. On kaže da se putem rezolucije čuva jedinstvo EU u vezi sa statusom, što neće biti moguće u slučaju da se predje na plan “B”.

“Najveća prednost rezolucije je sigurnost i činjenica da će veliki broj država biti za takvu odluku. EU je jedinstvena u tom pogledu, tranzicija UNMIK-a u prisustvu medjunarodne zajednice bila bi lakša, sigurnost na terenu bi bila veća, a reakcije Srbije i Srba na Kosovu bile bi blaže”, ocenjuje Dugoli.

Inače, takozvani plan “B”, kao mogućnost spominje se u slučaju da propadne usvajanjje nove rezolucije o statusu Kosova. Kosovski zvaničnici su više puta isticali da će u tom slučaju, odluka o statusu putem proglašenja nezavisnosti bez odluke u Saveta bezbednosti, biti doneta u dogovoru sa medjunarodnim faktorom i zemljama koje su podržale Ahtisarijev predlog o nedgledanoj nezavisnosti.
XS
SM
MD
LG