Dostupni linkovi

Očekivanja Prištine od G-8 samita


Premijer Kosova Agim Čeku izrazava optimizam da se na Samitu može postići saglasnost o predlogu Rezolucije o Kosovu.
«Kosovo je sada jedino nerešeno pitanje i zahteva brzo rešenje i ubedjen sam da će se pokušati naći rešenje za Kosovo ili da se deblokira donošenje rezolucije od strane Rusije», rekao je premijer Čeku.
Generalni sekretar najveće opozicione Demokratske partije Kosova, Jakup Krasniqi ističe kako očekuje da će se o Kosovu razgovarati na sastanku ali ističe da će se o tome odluka doneti na Savetu bezbednosti UN-a.
«Odluka Saveta bezbednosti će zavisiti od onoga što će se dogoditi na Samitu G-8, medjutim na osnovu izjava pre Samita tu se neće doneti konačna odluka o Kosovu, već će se to dogoditi u sedištu svetske organizacije».
I poslanik Srpske liste za Kosovo i Metohiju Dragiša Krstović očekuje da će se na sastanku G-8 doći do približavanja stavova o statusu Kosova.
On takvu tvrdnju zasniva na poslednjim izjavama predsednika Ruske federacije Vladimira Putina.
«Meni se sve čini da poslednje izjave predsednika Putina nagoveštavaju neko približavanje tih stavova, naročito njegove jučerasnje i prekjučerasnje izjave u smislu da sa Beogradom treba oprezno razgovarati i da ne treba vršiti suviše veliki pritisak. Mislim da je to nešto što ukazuje na to da su u izgledu neki dogovori i približavanja nekih stavova, tako da će približavanja sigurno biti».
Politički analitičar Ibrahim Gashi ističe da će Kosovo biti jedna od top tema Samita G-8, ali da tu neće doći do konačnog približavanja stavova.
«Mislim da se na ovom sastanku neće dogoditi konačno približavanje, koje se očekuje od mnogih analitičara koji smatraju da će Rusija popustiti. Ja mislim da će ovo biti značajna prilika da o statusu Kosova razgovaraju dve strane, predsednici Buš i Putin, u kojem će Buš imati podršku i ostalih zemalja učesnica Samita», rekao je Gashi ističući istovremeno da očekuje izjavu podrške zemalja učesnica Samita, sem Rusije u podršci predlogu rešenja statusa medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.
Predlog Rezolucije koji su pripremile SAD i zemlje članice Saveta bezbednosti iz Evropske unije, koja ima za osnovu plan medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija, je odbačen od strane Rusije, uprkos promenama koje su izvršene u cilju postizanja kompromisa sa Rusijiom.
Premijer Čeku je optimista i veruje da će se pitanje Kosova rešiti, ako ne na sastanku G-8 onda u vrlo kratkom roku posle Samita.
XS
SM
MD
LG