Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pušači ne odustaju od poroka


Na Međunarodni dan borbe protiv pušenja, dok se u centru grada održavao performans protiv duvanskog dima, u okolnim kafanama i pušači i nepušači u oblaku dima. To je jedan deo priče, drugi se odnosi na poštovanje zakona o pušenju na javnim mestima:

"Što bi sada sedela i pila kafu bez cigarete?! Mogu da je popijem bez cigarete. Ali ako neko pored mene zapali tri cigarete - to je isto kao da sam ja, kao pasivan pušač, popušila jednu cigaretu. Bolje onda i ja da uzmem i popušim jednu cigaru."

To je slika Srbije na Međunarodni dan borbe protiv pušenja zabeležena u centru prestonice u trenutku dok se održavao performans protiv duvanskog dima, pušači ne odustaju od poroka ni po cenu zdravlja:

"Ko je na ovom svetu rođen da mi zabrani da činim ono što ja hoću protiv svog zdravlja? Ako ja svesno reskiram da dobijem karcinom pluća, ko ima bilo kakvo moralno pravo i snagu da mi to zabrani?"

RSE: Da li biste mogli da zamislite da popijete kafu bez cigarete?

Građanin 1: "Ne, sada ne. Ne mogu da zamislim."
Građanin 2: "Uz kafu moram da zapalim cigaru."
Građanin 3: "To je neki užitak koji nam je još uvek ostao."
Građanin 4: "Onaj ko smatra da ne treba da puši - taj ne puši, onaj ko puši - verovatno ima razloga zašto puši."

RSE: Šta mislite kako je nekome u restoranu koji sedi pored vas troje koji puše?

"U principu, malo se o tome vodi računa. Mahinalno se krene - jedna za drugom."

Ministarstvo zdravlja Srbije i komisija za prevenciju pušenja u Srbiji dobitnici su jedne od šest evropskih nagrada za 2007. godinu za najbolju kampanju "Jedan pušač mnogo žrtava" rekao je na performansu povodom Međunarodnog dana borbe protiv pušenja u centru Beograda ministar zdravlja Tomica Milosavljević i najavio nastavak borbe protiv pušenja kao jedan od strateških ciljeva:

"Da ostvarimo strateški cilj da do 2015. godine prepolovimo broj aktivnih pušača, i da među decom i adolescentima tada pušači budu zaista retkost. To je jedan od najboljih načina da smanjimo učestalost najčešćih ubica građana Srbije. Najčešće ubice građana Srbije u ovom trenutku, u 2/3 slučajeva, su bolesti srca, krvnih sudova i zloćudni tumori koji su izazvani rizičnim faktorima ponašanja. To je na prvom mestu - pušenje duvana."

Koliko i na koj način se poštuje zakon o pušenju na javnim mestima i u javnim prostorijama najbolje oslikava primer iz gradske kuće u Zrenjaninu:

"Sedmoro nas je u kancelariji, pet nepušača i dva pušača. Kada je počeo da se primenjuje zakon, odlazili su u prostoriju koja je bila namenjena za takve stvari. Međutim, videli smo da nema smisla, otvaraju se prozori redovno."

Tako je kad postoji dogovor no ima i kancelarija gde nepušačima nije prijatno:

"Nije fer da ako ja ne pušim da moram to da trpim. Nisu tolerantni, često zapale, svađamo se uvek. Ja uvek otvaram prozor, oni zatvaraju jer im je hladno. I onda ipak puše, to nije fer."

I dok Ministarstvo najavljuje pojačane aktivnosti, smanjenje pušenja, akcije, nepušači poručuju:

"Jako je teško ovde. Ne poštujemo uopšte zakone, ne samo ovde. Nigde ih ne poštujemo."
XS
SM
MD
LG