Dostupni linkovi

Odnosi sa SAD - optimizam i (ne)poverenje


Odnosi izmedju Srbije i Amerike u poslednjih 125 godina od uspostave diplomatskih odnosa 1. februara 1881. godine prolazili su kroz različite faze, od momenata u Prvom i Drugom svetskom ratu i periodu nakon toga kada je tadašnja SFRJ igrala značajnu ulogu u blokovski podeljenoj Evropi i kada su odnosi dve zemlje bili na visokom nivou pa do trenutaka tokom devedesetih godina i Miloševićeve vlasti kada su oni bili na najnižoj mogućoj tački.

Osvrćući se na istorijat američko-srpskih odnosa, ambasador SAD u Srbiji Majkl Polt rekao je da su oni nesumnjivo najvišu tačku dosegli nakon Prvog i Drugog svetskog rata i naglasio da se u ovom trenutku Vlade Srbije i SAD ne slažu oko budućeg statusa Kosova. On je međutim dodao da Sjedinjene države snažno podržavaju ostala četiri prioriteta Vlade Srbije. Na pitanje šta u ovom trenutku najviše opterećuje odnose Amerike i Srbije Polt je ovako odgovorio:

"Pomenuo sam dve stvari, oko jedne stvari se ne slažemo a oko druge nedostaje akcija. Ono gde imamo veliko neslaganje je status Kosova i tu je ostalo nerazumevanje uprkos dugim razgovorima koje smo imali. Drugi problem je saradnja sa Haškim tribunalom, kada je o tome reč - jedino što je važno je akcija, reči i obećanja ne mogu se uzimati ozbiljno, rezultat je jedino što je prihvatljivo. Ove dve stvari opterećuju napredak naših odnosa i mi želimo da se te prepreke uklone kako bi se usresredili na važnije stvari, a to je kako će živeti ljudi u Srbiji, to je važnije od bilo kakvih diskusija i važnije od toga šta treba da budu granice Srbije a šta ne. Ja sam došao kao optimista i otići ću kao optimista kada je reč o budućnosti ove zemlje."

Srbija SAD vidi kao jednog od svojih ključnih spoljnopolitičkih partnera kaže ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i naglašava da će Beograd svoje spoljnopolitičke prioritete realizovati u trouglu Amerika - EU – Rusija. Jeremić istovremeno ističe da ne želi da se bavi prognozama u vezi sa otvorenim pitanjima između Srbije i SAD ali i najavljuje bolje odnose u budućnosti:

"Pred nama je još nekoliko teških meseci u bilateralnim odnosima, ali sam uveren da će pobediti naše zajedništvo i zbog toga verujem u partnerstvo SAD i Srbije. Takođe verujem da kako budemo išli ka kraju mandata ove Vlade da će odnosi biti mnogo bolji nego što su danas,” rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić.

Odnosi između Srbije i SAD u poslednjoj dekadi mogu se posmatrati u dve faze, smatra nekadašnja pomoćnica ministra inostranih poslova SRJ, Aleksandra Joksimvić. Ona potseća da su i politički i ekonomski odnosi doživeli uzlet od oktobarskih promena 2000. godine i trajali do polovine 2003, a da već 2004. godine u Kongresu nije sertifikovana finasijska pomoć SAD-a. Aktuelizovanje pitanja statusa Kosova dovelo je do očekivanog zahlađenja odnosa dve države naglašava Joksimović i upozorava:

"Ja se iskreno nadam da među domaćom političkom elitom postoji dovoljno zrelosti da se ne sme dozvoliti da ikad više odnosi između SAD i Srbije odu ispod neke crte, imajući u vidu da od SAD zavisi opšta međunarodna pozicija Srbije u međunarodnoj zajednici. Zasigurno se ne bi smeli dovoditi u pitanje bilo kakvi formalni odnosi između SAD i Srbije."

Da će do izvesnog zahlađenja odnosa između Srbije i SAD po pitanju statusa Kosova doći predviđa i izvršni direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda, ali i dodaje da to zahlađenje može biti samo privremeno i na nivou državne retorike:

"Ne zaboravimo - ovde ima veoma mnogo američkih investitora, počev od JuEs stila koji je najveći srpski izvoznik u ovom trenutku. Sumnjam da će oni koji vode računa o ekonomskoj budućnosti ove zemlje dovesti u pitanje te ključne finansijske i privredne osnove na kojima mi u ovom trenutku gradimo svoje razvojne mogućnosti.

Evo kako su građani Čačka u anketi RSE odgovorili na pitanje da li su Amerikanci prijatelji Srbije:

"Ne, sigurno ne. Čime su oni to pokazali da su nam prijatelji? Čime?"
"Nemam reči u negativnom smislu da ih opišem drukčije - oni su toliko zla naneli ovoj planeti, ne samo nama!"
"Amerikanci da, ali rukovodstvo, odnosno zemlja, američka vlada ne."
"Nego šta su. Da nije bilo Amerike ne bi se završio ovako Prvi svetski rat, ne bi se završio Drugi svetski rat. Amerika je izvor svih naučnih dostignuća."
XS
SM
MD
LG