Dostupni linkovi

Odluka o statusu u roku od nekoliko nedelja


Šef UNMIK-a Joakim Riker u interviju za Radio Slobodna Evropa kaže kako očekuje da će Savet bezbednosti UN u roku od nekoliko nedelja doneti rezoluciju o statusu Kosova, te da će o suštini rezolucije takođe odlučiti Savet bezbednosti. Riker naglašava kako je značajno da je generalni sekretar UN podržao predlog međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija. Naslednici UNMIK-a na Kosovu će, smatra Riker, biti institucije Kosova, a ne buduća misija Evropske unije, iako će neka od ovlašćenja biti preneta na međunarodnog civilnog predstavnika i Međunarodnu civilnu kancelariju.

Arbana VIDISHIQI (Priredio Gëzim BAXHAKU)

Šef UNMIK-a Joakim Riker ističe kako je pitanje nove rezolucije o Kosovu sada u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali da on očekuje da će se to pitanje rešiti već tokom narednih nedelja, a ne meseci. Riker ističe kako je pitanje statusa sada na Savetu bezbednosti UN. UNMIK je, prema njegom rečima, učinio ono što je bilo do međunarodne administracije na Kosovu:

«Mi smo imali mandat da pomognemo proces statusa i to činimo. Što se tiče suštine statusa, to je pitanje u rukama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Za nas je veoma znacajno da je generalni sekretar UN podržao u celini plan Martija Ahtisarija, onakvog kakav je. Međutim, videćemo šta će reći Savet bezbednosti.“

Riker ističe kako se nada da će Savet bezbednosti UN usvojiti rezoluciju koja ima za osnovu plan Martija Ahtisarija. Na pitanje šta misli o mogućnosti da, ukoliko Savet bezbednosti ne usvoji novu rezoluciju, domaće institucije jednostrano proglase nezavisnost, Riker je odgovorio kako veruje da će se iznaci rešenje u Savetu bezbednosti:

«Imam puno poverenje u međunarodnu zajednicu uopšte i posebno u Savet bezbednosti za iznalaženje jednog rešenja u okvirima multilateralnog procesa pod rukovodstvom Ujedinjenih nacija. Ne bih želeo da spekulišem o mogućnosti neuspeha ovog procesa, ja ne verujem da neće uspeti.»

Šef UNMIK-a istice kako je na Kosovu postavljena osnova za funkcionisanje demokratije, vladavine prava i tržišne ekonomije:

«Mislim da sada imamo osnove za funkcionisanje demokratije, funkcionisanje vladavine zakona i tržišne ekonomije. Ipak, dalja poboljšanja su potrebna. Pre svega u periodu tranzicije, od rezolucije Saveta bezbenosti do konkretne predaje vlasti od strane UNMIK-a, mi - privremene institucije i međunarodna zajednica - treba da obezbedimo usvajanje zakona koji su predviđeni Ahtisarijevim paketom. Ovim zakonima Kosovo ne samo da će postati funkcionalni entitet, već će se istovremeno omogućiti i ostvarivanje samog paketa. To je osnova statusa.»

Riker ocenjuje da ima znakova da srpska zajednica sve ozbilnije prilazi paketu Ashtisarija:

«Ja imam znakova koji govore da sprska zajednica, u najmanju ruku najveći deo ove zajednice, izbliza prati paket Ahtisarija. Oni znaju da sveobuhvatni predlog njima daje, ne samo sigurnu budućnost, već i budućnost u kojoj ce Srbi i druge manjine na Kosovu imati političku i privrednu perspektivu.»

Ističući kako status neće automatski rešiti ekonomske probleme, kao što su velika nezaposlenost i siromaštvo, Riker navodi kako će definisanje statusa pomoći rešavanju nekih od problema:

«Mislim da je veoma jasno da status neće automatski rešiti ekonomske probleme, ali će pomoci resavanju nekih od ovih problema. Drugi problemi će zapoceti nakon što se utvrdi status i verujem da će privreda ostati jedan od najvećih izazova».

Institucije Kosova će biti naslednici UNMIK-a i njegovih ovlašćenja, kaže šef UNMIK-a:

«Naslednici UNMIK-a će biti buduće domace institucije a ne buduća misija Evropske unije. Naravno, neke obaveze će biti prenete i kod međunarodnog civilnog predstavnika i na Međunarodnu civilnu kancelariju.“
XS
SM
MD
LG