Dostupni linkovi

SARAJEVO


Vodeći politički predstavnici bošnjačkog i srpskog naroda u Bosni i Hercegovini - član državnog Predsedništva Haris Silajdžić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik nastavili su i u subotu da razmenjuju optužbe zbog neuspeha pregovora koje su vodili protekle sedmice u Vašingtonu na temu reformami u Bosni i Hercegovini.
Haris Silajdžić je saopštio da je bio spreman da u prihvati u celini američki predlog ustavnih reformi, ali da je Milorad Dodik odustao od saglasnosti koju je, navodi Kabinet Harisa Silajdžića, premijer Republike Srpske dao pre odlaska u Vašington.
Milorad Dodik je izjavio u intervjuu objavljenom u subotu u banjalučkom dnevniku "Nezavisne novine" da nije želeo da raspravlja o tzv. entitetskom glasanju navodeći kao razlog da je očuvanje takvog glasanja od sudbinskog pitanja za Srbe u Bosni i Hercegovini.
"Ako bi došlo do ukidanja i redukovanja entitetskog glasanja i ukidanja policije Republike Srpske ... bio bi ostvaren plan kojeg već jasno iskazuje reis (Mustafa) Cerić izjavama da je Bosna i Hercegovina matična zemlja Bošnjaka a da oni koji nisu zadovoljni mogu da idu", izjavio je Milorad Dodik.
XS
SM
MD
LG