Dostupni linkovi

Web Caffee: Sedam dana samice zbog čaja


Jučer, 22 svibnja, britansko tužilastvo je objavilo da posjeduje dokaze da je Litvinenko otrovan od strane Andreja Lugovoja. "Zaključio sam da su dokazi koje smo dobili od policije dovoljno dobri da se podigne optužnica protiv Andreja Lugovoja za ubistvo Aleksandra Litvinenka" – izjavio je prvi čovjek Kraljevskog Tužilastva Velike Britanije.

Lugovoji, nekad takodjer tajni agent (možda i danas) naravno tvrdi da nije otrovao Litvinenka. Zahtjev za ekstradikcijom Lugovoja će biti upućen Moskvi i biće naravno odbijen. I ne treba se tome čuditi. Svaka država štiti svoje agente – bez obzira kakva su obrazloženja data u svakom konkretnom slučaju. Ovdje je dato obrazloženje jednostavno – "Naš Ustav ne dozvoljava ekstradikciju ruskih državljana!" - kaže Marina Gridneva, glasnogovornica ruskog tužilastva.

Da bi se medjutim znala čitava priča valja se vratiti u 2005-u godinu kada je ruska Duma usvojila zakon koji dozvoljava sigurnosnim službama "djelovanje na stranim teritorijama." Dakle, tako ispada, Litvinenko je ubijen – zakonski. Službe sigurnosti su "djelovale."

Amnesty International, najuglednija organizacija za praćenje kršenja ljudskih prava u svijetu, je u svom današnjem izvještaju (srijeda, 23/05/) izrazila zabrinutost u povodu kršenja ljudskih prava u Rusiji. Razlozi za to su u uništavanju nezavisnih medija, brutalnim policijskim akcijama u spriječavanju javnih protesta, izbacivanje etničkih manjina iz raznih bazara, širenje zločina iz mržnje na koje vlast ne reagira i tako dalje. "Način na koji Putin koristi sukob na Kavkazu, imam posebno u vidu Čečeniju, je kreiralo klimu u kojoj se povećava nasilje protiv manjina, posebno ako imaju nešto tamniju kozu. To uključuje napade na ljude koji izgledaju kao da su sa Kavkaza, na Židove i Afrikance. To je klima ksenofobije i šovinizma u Rusiji" – kaže Joshua Rubenstein, jedan od direktora Amnesty Inernational.

Generalni sekretar ruske novinarske organizacije žali se ovih dana na limitiranje medijskih sloboda u Rusiji. On navodi primjer kako je šest novinara ruskog servica vijesti (Russian News Service), protestirajući protiv nove uredjivačke politike dalo ostavke. Kaže da su medju najboljima i da jednostavno nisu htjeli pristati na novo uredjivačko pravilo: "o ruskoj vladi treba pisati u pozitivnom svjetlu".

Na jednoj Internet stranici (www.robertamsterdam.com) našao sam primjere, da nastavim tu priču o ljudskim pravima, kako se zatvorske vlasti u Rusiji ponašaju prema Khodorkovkome, tajkunu koji je dobio 8 godina zatvora radi utaje poreza. Zakon kaže (član 73 ruskog krivičnog zakona) da mora kaznu služiti u regionu Moskve – poslali su ga u Sibir, u Krasnokamensk. Zašto baš tamo? Ruski su aktivisti za ljudska prava objavili da u je tom kraju prosječna životna dob – 42 godine, te da je procenat tumora izvanredno visok. Razlog – zatvor je smješten blizu rudnika urana! Njegovi razgovori sa advokatima se prekidaju bez razloga, oduzimaju mu se bilješke, ne dozvoljava posjeta obitelji, i kažnjava samicom za besmislene prekršaje. Evo primjera: "Zato što je napustio radno mjesto u logoru da bi izvjestio da se mašina pokvarila" – 4 dana samice; "Zato što je pio čaj na nedozvoljenom mjestu" – sedam dana samice; "Zato sto je čitao nedozvoljene publikacije" – pet dana samice. Koga zanima, Khodorkovsky je čitao - zatvorska pravila!!)

Broj profesionalnih ubistava i onih čiji je uzrok rasizam, u Rusiji je 20 puta veći (dvadeset – ne dva) od onih u zapadnoj Evropi. Novinari, bankari, biznismeni – nestaju i ubice se ne znaju. Aleksandar Litvinenko, otrovani gradjanin Velike Britanije, bivši špijun - je tek jedan od onih koji su ili znali previše ili smetali previše.

Život je opasna pojava – ali samo u Rusiji samica se može dobiti zbog čaja.


Email me Nenad Pejic
XS
SM
MD
LG