Dostupni linkovi

Novi kolibri


Priredila Sabina Cabaravdic

Nazvan "kićeni kolibri napuhanih noga", nova je vrsta dvostruko veća od kolibrića veličine palca koji je pronađen na istoku SAD-a. Ova je vrsta visoka između 9 i 10 centimetara. Ime su dobili po smaragdno zelenoj i fluorescentno plavoj boji koje se prelijevaju na vratu mužjaka, te po čuperku od bijelog perja na vrhu noge kod ženki.
Ornitolozi su kolibriće proučavali 2005. u planinama kišnih šuma u jugozapadnoj Kolumbiji, a nakon što je "kićeni napuhanonožac" ponovno viđen i prošle godine, njegove su fotografije upućene u njemački zoološko-istraživački muzej na potvrdu.

"Odmah smo posumnjali da je riječ o novoj vrsti. Daljnja istraživanja pokazala su da je riječ o sigurno najspektakularnijem otkriću novoga kolibrića u zadnjem desetljeću i dulje", izjavio je Andre Weller, ornitolog iz njemačkog muzeja.
Istraživači koji su otkrili "kićenog napuhanonošca" kazali su da su u planine Serrania del Pinche otišli po slutnji. Očekivali su naime da će pronaći nove vrste vodozemaca i, po mogućnosti, nova staništa poznatih ptica. Potpuno neočekivano otkrili su medjutim novu vrstu kolibrića.
XS
SM
MD
LG