Dostupni linkovi

Marija i Srbija


Branka MIHAJLOVIC, Sabina CABARAVDIC

"Mislim da je vreme da se ovom mojom pobedom, pre svega našom pobedom, da se otvori neko poglavlje neke nove Srbije," izjavila je Marija nakon pobede u najvećem evropskom takmičenju zabavne muzike, Eurosong.
I ako političkoj eliti nije uspelo da razveseli ovaj narod, to je uspela Marija. U nedelju uveče je u centru Beograda bila velika žurka.
Za nedelju dana Srbija je prošla put kao malo koja zemlja - od dolaska radikala na vlast čija je politička platforma neizmenjena od vremena ratova u 90-im 'ujedinjenje svih srpskih zemalja - do odustajanja od tog partnera koji je, kako izgleda samo trebalo da pokaže šta Srbija sve može i u ovoj 2007. godini, i ipak dogovora o formiranju, kažu, demokratske vlade. I umesto eksplozije ljutnje naroda sa kojim se neviđeno poigrava njegova politička elita, eksplodiralo je oduševljenje. Stresna nedelja je završena velikom žurkom za Mariju i ‘Molitvu’.

I u sali Skupštine Srbije na kojoj su se radikali, Miloševićevi socijalisti, Tadićeve i Kostuničine kažu demokrate nadglasavali, sada na temu ko je koga prevario, pa je Toma svega šest dana bio u ovoj zemlji vlast, pronela se vest. Nenad Čanak, vojvođanski političar obavestio je poslanike:

"Upravo sam dobio obaveštenje da je naš predstavnik na Eurosongu gospođica Marija Šerifović pobedila i ja joj čestitam."

Kragujevčani, sugrađani Marije Šerfović istog časa su ispunili sve trgove u gradu i nedavno imenovani trg Evrope.
Ali, Srbija ne bi bila Srbija da i tu nije bilo neke zavere. Zašto je Rusija dala tako malo Srbiji?

Čanak: Pošto smo od predstavnika Hrvatske dobili 10 poena, od predstavnika Makedonije 12, od predstavnika Crne Gore 12 a od Rusije 5, ja mislim da gospodin Tomislav Nikolić mora biti smenjen. Zahvaljujem."

Čanak je pogrešio za dva boda kad je glasanje Zagreba u pitanju, ali što se ruskog škrtarenja tiče, i građanima je takođe bilo sumnjivo:

"Da nema to neke veze što se dogovorila ova vlada - da sklone Tomu Nikolića. Može da bude i to."

I Briselu je, izgleda, laknulo zbog glasanja. Ali ne u Helsinkiju, već u Beogradu. Mada je čestitka Oli Rena formalno bila upućena zbog pobede Marije. Pa tako, kažu šaljivdžije kojima je opet do šale, ako neće breg Muhamedu, Muhamed će bregu. Tako evropski put Srbije izgleda u ovom trenutku.

Marija u svetskoj štampi

Iako nije najpopularnija zemlja na svijetu, Srbiji se jedno mora priznati – zna napraviti ‘party’, pišu danas britanski listovi osvrćući se na eurovizijsko pobjedu srbijanske predstavnice u Helsinkiju, u subotu.
Ulice Beograda za samo nekoliko minuta su nakon trijumfa u Helsinkiju bile preplavljene onima koji su slavili pobjedu do sitnih sati.
Ovaj list, pored opširne reportaže iz glavnog grada Finske, pobjedi Marije Šerifović posvećuje i uvodnik.
Posljednjih 17 godina Srbija je bila kužna evropska zemlja, s četiri rata koja je započela i izgubila, prva koja je u Evropi tužena za genocid, s učestalim atentatima i zakonom mafije, piše Guardian.
Subotnja Eurovizija je bila prvi nastup Srbije kao nezavisne države, i sve bivše članice jugoslavenske federacije – Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Bosna - dale su Mariji Šerifović maximum – 12 bodova. To govori da širom bivše Jugoslavije još postoji nostalgija prema toj državi i pored krvoprolića iz devedesetih i neprestanih napetosti koje vladaju zbog Kosova, piše londonski Independent.

Prenoseći Marijinu izjavu da je njena pobjeda bila pobjeda "nove Srbije", kao i njeno zadovoljstvo što Srbi sada pjevaju "dobre, prave pjesme", Guardian primjećuje kako je njena spora ljubavna pjesma u kontrastu s vodećim muzičkim trendom "turbofolkom", koji u Srbiji dominira više od dvije decenije. Guardian uz to pominje i izjavu premijera Koštunice izrečenu par sati uoči natjecanja da Srbija "ne može biti ni stopu manja nego što je sada" ali sve ukazuje na to da će eurovizijska pobjednica u narednih nekoliko mjeseci samnjiti svoj teritorij za 15 posto, kad se Kosovo osamostali, zaključuje britanski list.
Bitke su oduvijek prisutne u srbijanskoj svijesti - počev od one izgubljene od Turaka na Kosovu 1389. do onih izgubljenih u posljednjim ratovima na Balkanu. Osjećanje dobijene bitke gotovo je nepoznato, što možda objašnjava erupciju radosti zbog pobjede u Helsinkiju, piše Independent.
Marija Šerifović, ne prihvatajući ulogu i repertoar srpskih pjevačica koje se tradicionalno dovode u vezu s nacionalističkom desnicom, nije pobijedila samo svoje rivale. Njena prateća grupa bile su žene, bez mini suknje i dugih noktiju. Izostao je i tradicionalni mišićavi dečko, po mogućnosti gangster ili ratni zločinac. Marijina pobjeda je pobjeda jednog lica Srbije nad drugim. Za nadati se da taj glas neće tako brzo biti ušutkan, zaključuje londonski Independent.
XS
SM
MD
LG