Dostupni linkovi

Povratak kosovskih Srba - led se topi


Pojedine političke grupacije kosovskih Srba nisu zadovoljne radom kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak. Ranđel Nojkić, predsednik Odbora za prava i interese zajednica i povratak u Skupštini Kosova i šef poslaničke grupe “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, upozorio je da kosovsko Ministarstvo za povratak ne saradjuje sa zajednicama na terenu, što otežava proces povratka. Medjutim, ministar za zajednice i povratak Branislav Grbić, odbacuje takve tvrdnje ističući kako ministarstvo saradjuje sa svim faktorima zaduženim za povratak, ali i dodaje da se svako nezadovoljstvo može izneti u institucijama.

Nema pravih rezultata u povratku raseljenih Srba pošto ministarstvo nije uspostavilo komunikaciju sa zajednicama a ni sa institucijama, ocenio je Ranđel Nojkić predsednik Skupštinskog odbora za prava i interese zajednica i povratak.

Nojkić, inače šef poslaničkog kluba ”Srpske liste za KiM”, izrazio je nezadovoljstvo radom kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak, ističući da će Odbor tražiti reakciju premijera.

“Kao predsednik Odbora pre 15 ili 20 dana, donesena je odluka da se uputi pismeni zahtev ministarstvu za zajednice i povratak da nam dostave finansijski izveštaj za 2006. ali i plan za 2007. godinu. To smo tražili zbog toga što na terenu nam se ljudi žale da se praktično projekti nameću i da oni ne učestvuju u tome. Nažalost na terenu se ne pojavljuju ali nisu nam ni dostavili izveštaje. Mi ćemo vrlo oštro da reagujemo, uputićemo narednih dana zahtev premijeru, odnosno urgenciju da naloži ministarstvu da ministar shodno svojim obavezama prema poslovniku o radu u potpunosti ispuni obaveze.”

Ministar Branislav Grbić ističe da je proces povratka kompleksan problem čije rešavanje zavisi od svih faktora koji utiču na povratak i od finansijskih mogućnosti. Govoreći o saradnji sa Skupštinom Kosova, Grbić kaže.

“Ja sam već imao kontakte sa predstavnicima Skupštine i u tom smislu mi smo izrazili spremnost da saradjujemo u svakom pogledu. Medjutim voleo bih da ono što mi kao ministarstvo ističemo da saradjujemo sa skupštinskim organima, da se to iznese i na Skupštini a ne da ostane samo na nivou kancelarija u Skupštini”.

Medjutim, za sada primedbe se neće iznositi na skupštinskim sednicama pošto “Srpska lista za Kosovo i Metohiju” učestvuje u radu odbora ali bojkotuje skupštinske sednice.

Nojkić ističe da je ministar više puta prihvatio da prisustvuje sednicama Odbora za zajednice, ali da se to nikada nije desilo. Prema njegovoj oceni saradnja je neophodna kako bi se zajednički rešavali problemi, ne samo u Vladi već i u Skupštini.

”I ako vlada smatra da treba da ima ministarstvo koje će da ima takav naziv (za povratak) radi dekora, mislim da to praktično pokazuje da institucije nisu spremne da rešavaju probleme zajednica.”

I dok zvaničnik Srpske liste kaže da bi se u procesu povrtaka moglo puno toga uraditi da je postojala politička i institucionalna saradnja unutar Kosova, ministar Grbić ističe da postoji saradnja sa opštinama na projektima povratka.

“Mi smo stalno prisutni na terenu, obilazimo interno raseljena lica, i u razgovoru sa predsednicima opština zalažemo se za povratak i njima je bitan sam status tih izbeglica.”

Da li planirate da obidjete raseljena lica koja se nalaze u Srbiji u kolektivnim centrima?

”Apsolutno, mislim da postoji želja i volja i spremnost ovog ministarstva da uradimo jednu od takvih poseta i siguran sam da ćemo u skladu sa protokolom o održivom povratku, koji su Vlada Kosova i UNMIK potpisali sa Beogradom, da posetimo kolektivne centre.”

Budžet ministarstva za 2007. godinu iznosi 5,2 miliona evra, od čega je 40 odsto izdvojeno za zajednice, organizovani i individualni povratak. Opštine su podnele preko 150 projekata za zajednice čija je vrednost 17 miliona evra. Projekti su prihvaćeni ali nedostaju sredstva. Zvaničnici zaduženi za povratak kažu da je lakše osigurati povratak nego ekonomske mogućnosti za ostanak povratnika.
XS
SM
MD
LG